Denník N

Urazení a ponížení

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ťažko uňho nájsť prejav, ktorý by neobsahoval nejakú urážku.

Chráňboh, že by sme (mimo Arcy) chceli vstupovať premiérovi do rodinných kruhov, len sa mimovoľne vtierajú predstavy:

Berú dieťa k lekárovi. „Zlatíčko, teraz ideme k tete doktorke. A ak nechceš ísť, dva týždne nedostaneš čokoládku.“ Dobre namotivované dieťa spustí rev.

Alebo tatko kupuje nehnuteľnosť. (Je to len fantazmagória, veď vieme, že v jeho finančnej situácii by to bol nanajvýš štvormiestny stan z druhej ruky.) Ani mu nenapadne poradiť sa predtým s manželkou. Chcel totiž prísť domov a víťazoslávne oznámiť: „Kúpil som nový dom a vám sa bude páčiť.“ Vidí kyslé tváre a rozhodne sa napísať na Facebook ako prvý komunikačný prostriedok na zozname liekov na frustráciu. Sme na jednej lodi a vy takto, nevďačníci!

Možno napíše aj urážky. Ťažko uňho totiž nájsť prejav, ktorý by nejakú neobsahoval. Ešte aj vyslovenie sústrasti rodine zosnulého lekára z Oravy dochutil jedovatou slinou na „bludárov“ a tých, čo „uprednostňujú svoje slobody“. Ako keby si všetci ľudia vybrali zábavu namiesto ohľaduplnosti a tých, čo tak urobili, hodil do jedného vreca s akýmikoľvek kritikmi. Ako keby volanie po platnom práve bolo nejakou kratochvíľou, Sex on the beach v Budhabare.

Urážky cirkulujú priestorom čoraz rýchlejšie. Niektorí členovia vlády si ich uštedrujú aj navzájom, aj smerom von. Buď Matovič našije Sulíkovi masové umieranie, alebo sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie