Denník N

Osloví Škrtela? Nominuje Weissa? Poradí sa s Kozákom? Nový tréner Tarkovič odpovedá

Foto - TASR
Foto – TASR

„Nemyslím si, že niečo vyriešite kričaním a búchaním po stole,“ hovorí Štefan Tarkovič, ktorý sa v utorok stal nástupcom Pavla Hapala na pozícii trénera slovenskej futbalovej reprezentácie.

Zatiaľ je isté, že národný tím povedie v zápase o postup na majstrovstvá Európy v Severnom Írsku (12. novembra) a v dvoch súbojoch Ligy národov proti Škótsku (15. novembra) a v Česku (18. novembra).

Potom Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu rozhodne, či pri reprezentácii zostane alebo príde iný tréner.

Rozprávame sa 24 hodín po vašom vymenovaní za trénera slovenskej reprezentácie. Čo ste za ten deň stihli?

Snažil som sa dať dohromady realizačný tím. Komunikoval som s Marekom Mintálom a so Samuelom Slovákom, ktorí budú moji asistenti. Samo bol v karanténe, pretože sa stretol s osobou pozitívnou na covid-19. Karanténa sa mu skončí vo štvrtok, stretnúť by sme sa mali v piatok. S Marekom sa spojíme cez videohovor a dohodneme sa na rozdelení úloh. Do piatka by som chcel vyriešiť aj ostatných členov realizačného tímu.

Čomu sa budete venovať potom?

Čaká nás klasický skauting pred zrazom. Musíme mať prehľad o všetkých slovenských hráčoch a podrobne si zanalyzovať tri mužstvá, proti ktorým v novembri nastúpime. Najdôležitejší bude, samozrejme, zápas proti Severnému Írsku. Bude to tvrdá práca. Dva týždne strávime zbieraním informácií, aby sme sa vedeli rozhodnúť pre správnu nomináciu.

Dá sa vôbec za krátky čas urobiť výraznejšia taktická zmena alebo pôjde najmä o správne psychické nastavenie na zápas?

Vždy sa dá niečo urobiť, hoci je to iné ako v klube. Pri klubovom futbale ovplyvňujete mužstvo dennodenne, v reprezentácii na to máte štyri dni. Za ten čas sa treba s hráčmi zladiť v základnej filozofii. Treba si jasne povedať, čo by mohlo fungovať.

Päť a pol roka ste boli v reprezentácii asistentom trénera Jána Kozáka. Budete sa s ním radiť pred zápasom proti Severnému Írsku? 

Zatiaľ som sa s ním nebavil, ale mám to v pláne. Chcem si urobiť pracovnú cestu po Slovensku. Momentálne nie sme v kontakte, ale určite by som sa s Jánom Kozákom chcel porozprávať.

Ktorý slovenský či svetový tréner je váš vzor?

Mám výhodu v tom, že som prešiel akademickou pôdou a už počas štúdia som sledoval prácu viacerých trénerov. Všímal som si, ako sa tréneri prezentovali v koučingu, tréningovom procese aj komunikácii. Niekto povie, že by chcel byť ako Mourinho či Guardiola, ale ja nemám jeden vzor, ktorý by bol pre mňa ideál. Netajím sa tým, že som sa veľa naučil počas spolupráce s Janom Kozákom. Dalo mi to veľmi veľa. On má na futbal skvelé oko, jeho prednosti sú veľký cit pre analýzu, stratégiu aj koučing. Spolupracoval som však s viacerými trénermi, každý z nich je niečím výnimočný.

Štefan Tarkovič. Foto TASR – Michal Svítok

Ján Mucha pre Denník N povedal, že ste boli kamarátsky typ trénera. So slovenskou reprezentáciou však mali najväčšie úspechy Vladimír Weiss a Ján Kozák, ktorí na mužstvo vedeli byť tvrdší a niekedy ho prebudili aj tým, že na hráčov nakričali. Dokážete to aj vy?

Ani ja nemám problém zvýšiť hlas, keď treba. Nie je však pravda, že by sa Jano Kozák

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Liga národov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie