Denník N

Odfotili katastrofálne izby na slovenských internátoch: Študent má riešiť seminárku a nie pleseň

Fotografie z výstavy o slovenských vysokoškolských internátoch. Foto - ŠRVŠ
Fotografie z výstavy o slovenských vysokoškolských internátoch. Foto – ŠRVŠ

Na katastrofický stav vysokoškolských internátov upozornila výstava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave #môjintrák. Študenti navštívili takmer všetky vysokoškolské internáty na Slovensku a zmapovali priestory, v ktorých študenti bývajú.

„Ani som si nevedel predstaviť, že takto môžu ešte niektorí študenti žiť, bol to pre mňa absolútny šok,“ hovorí predseda študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran. Vysvetľuje aj to, ako boli internáty zrekonštruované z 50 miliónov, ktoré na to vyčlenila minulá vláda.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo riaditelia internátov neverili, že im predošlá vláda pošle peniaze,
  • ako havarijný stav internátov prispieva k odchodu študentov do Čiech,
  • ako súvisí koronakríza s možnosťou rekonštrukcie internátov,
  • či sa terajšia vláda snaží problém riešiť.

Prečo ste sa rozhodli zmapovať stav internátov na Slovensku?

Internáty sa postavili niekedy v 70. až 80. rokoch a odvtedy sa to nechalo na voľnobeh. Univerzity si ich majú rekonštruovať samy, na to však nemajú peniaze. Prvá významnejšia finančná injekcia prišla až v balíku 50 miliónov, ktoré sľúbil Robert Fico a realizoval Peter Pellegrini. No aj po tejto injekcii sa ukazuje, že internáty nie sú v takom dobrom stave, v akom by mali byť. A že študenti bývajú často v katastrofálnych podmienkach.

Filip Šuran. Foto – ŠRVŠ

Prečo ste sa podujali nafotiť nezrekonštruované izby? 

Usúdili sme, že keď sa rozprávame o internátoch a o tom, koľko peňazí potrebujú, je dôležité mať nielen tvrdé dáta, ale aj fotky. V júni sme preto prebehli takmer všetky vysoké školy a odfotili si internáty. Zameriavali sme sa v prvom rade na to, ako vyzerajú priestory, ktoré sú momentálne v havarijnom stave, a ako vyzerajú tie, ktoré boli predtým v havarijnom stave a teraz sú predovšetkým z tých 50 miliónov zrekonštruované.

Prekvapilo vás to, čo ste videli?

Prekvapilo. Často negatívne, ale často aj pozitívne. Negatívnym prekvapením boli katastrofálne podmienky. Ani som si nevedel predstaviť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie