Denník N

Keď kresťania odmietajú pomôcť kresťanom

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Veriaci v Ladcoch asi ešte nepočuli o výzve slovenských biskupov, aby sa nebáli utečencov.

Leták slovenskej katolíckej cirkvi odmietajúci obavy z utečencov je príjemným prekvapením. Nie tým, že na ústretovosť voči utečencom vyzýva katolícka cirkev – to je len v súlade s jej učením a postojmi pápeža Františka. Prekvapením je, že to urobila i slovenská odnož, ktorá doteraz ako hlásateľ tolerancie voči menšinám, inakosti a ľuďom inej viery a etnicity práve nevynikala.

Letáku možno všeličo vytknúť: príliš sa zameriava na kresťanských utečencov a spolu s vládou vytvára dojem, že sú ohrození a dôležití len oni. Niektoré mýty leták skôr priživuje, než aby ich búral. Napríklad keď hovorí, že nás utečenci nebudú až tak veľa stáť, lebo ich pobyt zaplatí Európska únia, a že za nás budú robiť práce, ktoré my robiť nechceme. Ako keby si nevedeli predstaviť, že tu môže utečenec podnikať alebo pracovať ako lekár. Nehovoriac o tom, že utečenci môžu Slovensku byť prínosní nielen ako lacná pracovná sila. Pomôžu už len tým, ak narušia stále prevládajúcu zahľadenosť do seba a vlastných problémov.

Nemôžeme však chcieť zázraky – veci sa k lepšiemu nezmenia naraz a argumenty letáka nakoniec môžu presvedčiť viac ľudí než idey multikulturalizmu. Cirkev každopádne týmto letákom na zmiernenie protiutečeneckých nálad urobila viac než vláda, ktorá v lepšom prípade mlčí a v horšom proti utečencom hucká.

Iný problém je, že keď tu dnes katolícka cirkev hlása toleranciu, počúva ju azda ešte menej ľudí, než keď hlása opak. Ladce sú silno veriacou dedinou a s nápadom umiestniť tam utečencov prišiel cirkevný rád. Napriek tomu miestni utečencov svorne odmietli a rád, počujúc vox populi, veľmi rýchlo vycúval. Ale možno len na faru v Ladcoch ešte leták biskupov nedorazil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie