Denník N

Infekciu by mohol blokovať aj slaný roztok a výplach nosa. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračný obrázok – Unsplash/Elena Mozhvilo
Ilustračný obrázok – Unsplash/Elena Mozhvilo

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Vírus našli aj po 28 dňoch

Dominantnou cestou šírenia nového koronavírusu je kvapôčková infekcia. To znamená, že nakaziť niekoho alebo nakaziť sa možno kašľaním, kýchaním, ale aj spievaním či obyčajným rozprávaním. SARS-CoV-2 využíva túto cestu veľmi efektívne – dokáže uspieť aj vtedy, keď chrípkový vírus zlyháva.

Vedci z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare vo svojej novej štúdii objasnili, v čom spočíva jeho úspešnosť. V interiéroch modelovali rôzne podmienky, konkrétne sa sústredili na vplyv teploty a vlhkosti vzduchu.

Vírusy v kvapôčkach, ktoré majú priemer viac ako 100 mikrometrov, zvyčajne spadli na zem počas niekoľkých sekúnd do dvoch metrov od zdroja. V chladnejšom a vlhkejšom prostredí je väčšie riziko prenosu v kvapôčkach. To by mohlo vysvetľovať ohniská nákazy vo viacerých závodoch na spracovanie mäsa.

Vírusy v aerosóloch, ktoré sú menšie ako 100 mikrometrov, niektoré aj menšie ako 10 mikrometrov, naopak, zostávali vo vzduchu aj niekoľko hodín a boli prenášané do vzdialeností ďaleko presahujúcich dva metre.

V teple a suchu sa kvapôčky ľahšie odparujú, ale malé aerosólové častice nie. Takže v suchom teplom počasí je významnejší prenos aerosólu, zatiaľ čo vo vlhkom a chladnom je nebezpečnejší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie