Denník N

Kto je žena, ktorú hľadá celé Francúzsko?

Boumeddieneovú hľadá celá krajina. Zatiaľ neúspešne. Foto - TASR/AP
Boumeddieneovú hľadá celá krajina. Zatiaľ neúspešne. Foto – TASR/AP

Hayat Boumeddieneová poznala všetkých troch útočníkov. Polícia ju hľadala, pretože mala pomáhať svojmu partnerovi pri vražde policajtky. V tom čase však zrejme vôbec nebola vo Francúzsku.

Ešte vo štvrtok ju nepoznal takmer nikto, dnes vo Francúzsku neexistuje hľadanejšia osoba, ako je 26-ročná Hayat Boumeddieneová.

Polícia po nej pátra ako po komplicke Amedyho Coulibalyho, teroristu, ktorý má na svedomí vraždu piatich ľudí.

Všetko však môže byť inak, pretože Boumeddieneová podľa všetkého je od začiatku roka v zahraničí.

Podľa informácií agentúry AP s odvolaním sa na zdroje v tureckých tajných službách
2. januára odcestovala do Turecka do Istanbulu a turecké úrady sa domnievajú, že žena podobná Boumeddienovej cestovala 4. januára do mesta Šanliurfa neďaleko spoločných hraníc so Sýriou a „potom zmizla“.

Prišla o prácu, lebo trvala na nikábe

Jej matka zomrela, keď mala Boumeddieneová šesť rokov. Vyrastala v pestúnskej rodine a pred šiestimi rokmi sa vydala za Coulibalyho.

Nešlo však o oficiálne manželstvo, dvojica mala len náboženský obrad. Po svadbe podľa agentúry AFP žili v byte na chudobnom predmestí Paríža.

Nie je jasné, ako sa Boumeddieneová s Coulibalym spoznala a aký mal na ňu vplyv. Podľa denníka Le Parisien však prišla o prácu pokladníčky, pretože trvala na nosení nikábu, oblečenia, ktoré pokrýva celú tvár.

Hayat poznala všetkých troch teroristov

Coulibaly sa stal podľa francúzskej polície radikálom v čase, keď bol v roku 2005 vo väzení.

Tu sa stretol s Chérifom Kouachim, jedným z útočníkov na redakciu Charlie Hebdo. Kouachiho podľa polície poznala aj Boumeddieneová.

„Vyšetrovanie ukázalo, že partnerka Chérifa Kouachiho volala Hayat Boumeddieneovej viac ako 500-krát. To ukazuje na trvalé a silné puto medzi oboma pármi,“ vyhlásil v piatok podľa denníka Jerusalem Post prokurátor Francois Molins.

„Keď vidím masakry nevinných ľudí v Palestíne, Čečensku, Afganistane a na ďalších miestach, kam Američania zvrhli svoje bomby, tak sa pýtam, kto sú skutoční teroristi,“ povedala podľa ČTK Boumeddieneová v roku 2010 policajným vyšetrovateľom.

Je nebezpečná a ozbrojená

Polícia nepochybuje, že Boumeddieneová bola s Coulibalym, keď vo štvrtok ráno zastrelil policajtku.

Hovorca policajných odborov Pascal Disant v sobotu povedal, že Boumeddieneová mohla Coulibalymu pomáhať aj pri útoku na kóšer obchod.

„Mohla nám uniknúť počas chaosu, keď rukojemníci pri policajnom zásahu utekali do bezpečia,“ cituje Disanta CNN.

„Ocitla sa v situácii, ktorú pravdepodobne nečakala. Je izolovaná a zrejme sa len snaží zostať na žive,“ myslí si Juliette Kayyem, bezpečnostná analytička CNN.

Polícia však ľudí varuje, že Boumeddieneová je ozbrojená a nebezpečná.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie