Denník N

Juraj Gyimesi z OĽaNO: Maďarom by mali umožniť dvojaké občianstvo, ale v tomto volebnom období to nie je reálne

György Gyimesi. Foto N - Vladimír Šimíček
György Gyimesi. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanec za OĽaNO Juraj Gyimesi si nemyslí, že by bol Viktor Orbán problémom pre maďarskú demokraciu.

Je veľký problém, že menšiny nemajú svoje zastúpenie v parlamente vo forme samostatného poslaneckého klubu, hovorí Juraj Gyimesi z OĽaNO, ktorý sa ako jediný poslanec Národnej rady venuje ochrane práv národnostných menšín. V rozhovore sme sa ho pýtali, čo si myslí o spájaní maďarských strán, aké riešenie navrhuje ohľadom Benešových dekrétov a ako môže dopadnúť otázka dvojakého občianstva.

Vy ste navrhli za generálneho prokurátora Jána Šantu zo Špeciálnej prokuratúry. Doteraz ste sa však oblasti spravodlivosti veľmi nevenovali.

Nie je pravda, že som sa nevenoval. Bol som aktívny aj na híringu v Národnej rade pred druhým čítaním novely zákona o prokuratúre. Zároveň som podával pozmeňovacie návrhy, aby sa obmedzila možnosť parlamentu odvolávať generálneho prokurátora z takých tristných dôvodov, že nevykonáva svoju funkciu čestne a spravodlivo. Ja som s tým od začiatku nesúhlasil a vyjadroval som svoj nesúhlas aj na ústavnoprávnom výbore. Hoci môj návrh neprešiel, pani prezidentka potvrdila, že by sa tieto dôvody odvolania mohli považovať za zasahovanie do chodu prokuratúry. Ona to vetovala a zo zákona táto časť vypadla. Takže sa tejto téme venujem od začiatku.

Môže mať Ján Šanta šancu na úspech? Máte to predrokované v rámci koalície?

Nie. Platí to, čo komunikujú lídri koalície, že dohoda na mene generálneho prokurátora nie je. Zároveň nie je žiadny z kandidátov preferovaný. Pokiaľ ide o pána doktora Šantu, osobne si myslím, že svojimi osobnostnými a odbornými predpokladmi je dobrým kandidátom. Bolo by zločinom voči spravodlivosti, ak by sme mu nedali možnosť kandidovať.

Nebude problém, že je dosť veľa kandidátov s veľkou prestížou?

Chceli sme, aby bola voľba generálneho prokurátora skutočnou súťažou. Myslím si, že navrhnuté mená sú dostatočnou zárukou toho, že z nich vyjde dobrý generálny prokurátor, taký, akého si Slovenská republika zaslúži.

Vašu ďalšiu agendu tvoria menšinové práva. Ste jediný poslanec Národnej rady, ktorý sa tejto téme systematicky venuje. Necítite sa v tom osamotený?

Samozrejme, že sa cítim. Je veľkým problémom maďarskej menšiny a menšín ako takých, že nemajú svoje parlamentné zastúpenie vo forme samostatného poslaneckého klubu. Bojovať za tieto práva voči 148 poslancom nie je ľahká vec. Maďarské strany si však môžu za svoju situáciu predovšetkým samy. Desať rokov trvajúce žabomyšie vojny o tom, kto je väčším a kto menším Maďarom, viedli k tomu, že Maďari nemajú zastúpenie v parlamente. Most-Híd pritom šesť rokov bol aj vo vláde. To, v akej situácii sú Maďari na Slovensku, je vo veľkej miere zásluhou Mosta-Híd. Keď nejaký problém nedokázali vyriešiť, začali tvrdiť, že ten problém ani neexistuje.

Vy ste neuvažovali o vstupe do niektorej z maďarských strán?

Nie. Od SMK som nikdy takúto ponuku nedostal a s filozofiou a s pozadím Mosta-Híd som mal vždy problém.

Aké pozadie máte konkrétne na mysli?

S ekonomickým pozadím, na základe ktorého táto strana vznikla.

Myslíte napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie