Denník N

Nezrušil nás Husák, Mečiar ani Fico, nezruší nás ani Matovič, hovorí režisér Viliam Klimáček

Viliam Klimáček. Foto N - Vladimír Šimíček
Viliam Klimáček. Foto N – Vladimír Šimíček

„Ak budete nabudúce hercov posielať za prácou, premyslite si, kam konkrétne. Celkom by pomohli adresné odporúčania, lebo mnohí z nich sa zúfalo snažia zamestnať,“ hovorí režisér, scenárista a dramatik Viliam Klimáček, zakladateľ divadla GUnaGU.

V rozhovore hovorí aj o tom,

  • či vníma pandémiu aj z pohľadu lekára, ktorým kedysi bol,
  • čo nám korona ukázala o kultúre na Slovensku,
  • ako vníma politickú kultúru súčasnej vlády,
  • čo by v tejto chvíli zatvoreným divadlám pomohlo.

Vaše hry sa zväčša vyznačujú humorom a iróniou, nachádzate ešte nejaký dôvod na humor aj v situácii, v ktorej sa nachádzame?

Je to moje základné nastavenie – reagovať na to, čo okolo seba vidím, čo zažívam a čo cítim v spoločnosti nielen s humorom, ale najmä s nadhľadom. To je môj postoj, bez ohľadu na to, o akú situáciu ide.

Nič na tom nezmení ani tento koronový rok?

V divadle práve skúšame hru Eva robí z domu. Názov hovorí dosť jasne, o čo ide – ako sú teraz mnohí zamestnanci prinútení pracovať z homeofficeu.

Partia z mojej hry sa po pol roku zoči-voči stretne a ide si oddýchnuť do escape roomu, čo je zvláštna zábava, v ktorej vás zavrú a vy musíte vyriešiť rôzne úlohy, rébusy či zadania, aby ste sa dostali von. Čosi ako Pevnosť Boyard, ale bez tigrov. V Bratislave je ich už viacero, obľubujú ich najmä firmy, ktoré ich využívajú ako formu teambuildingových aktivít pre svojich zamestnancov.

Celý dnešný svet, naša krajina a vôbec všetko mi momentálne pripomínajú takýto escape room, v ktorom sa snažíme vyriešiť hádanky na základe indícií, aby sme sa pomocou získaného kľúča dostali cez ďalšie a ďalšie dvere kamsi von, možno na slobodu. Či je to humor, neviem, ale takto sa dnes dívam na svet.

Neprezradíte, ako sa to skončí, keď to už máte napísané?

Ako bývalý lekár covid-19 rozhodne nepodceňujem, ale keď sa pozrieme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Rozhovory

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie