Denník N

Mobilita ľudí klesla už pred lockdownom, avšak nie tak ako v marci

Dáta od všetkých troch korporácií ukazujú jasnú vec – mobilita klesá, avšak od marcových miním je ešte ďaleko.

18. marca 2020 sa do práce vybralo odhadom len 49 percent obyvateľov. Bolo to dvanásť dní po tom, čo sa na Slovensku potvrdil prvý prípad koronavírusu. Bola streda, deň predtým, v utorok, sa dozvedeli, že za pondelok pribudlo 11 nových prípadov.

Také hromadné „nenastúpenie“ do práce počas riadneho pracovného dňa Slovensko vo svojej modernej histórii asi nikdy nezažilo. Už v týždni, ktorý predchádzal 18. marcu, cestovanie za prácou rapídne klesalo. Kĺzavý medián sa ešte nepočítal, ale, len pre zaujímavosť, mal hodnotu 11, tento utorok to bolo 1929.

V piatok, 16. októbra, keď oznámili, že v predchádzajúcom dni pribudlo 2075 prípadov koronavírusu, išlo do práce odhadom 78 percent ľudí oproti „normálu“. Mestskú hromadnú dopravu využilo asi 60 percent ľudí.

V súvislosti s koronavírusom, s plošným testovaním a s lockdownom sa začalo veľa hovoriť o mobilite. Čo to vlastne tá mobilita je a ako sa dá domerať? Aká je aktuálna mobilita v čase, keď sa Slovensko topí pod druhou vlnou?

Mobilita má viacero významov. Tá mobilita, ktorá sa v poslednom čase spomína na tlačovkách, je o tom, v akej miere sa ľudia pohybujú. Inak povedané, v akej miere chodia do práce, do obchodov, za službami, za zábavou, za priateľmi, respektíve koľko sedia doma.

Mobilitu sa nedá merať úplne spoľahlivo. Asi najcennejšie dáta by vedeli ponúknuť mobilní operátori. Tí vedia, na ktorý vysielač sa ktorá SIM karta pripojila. Tieto údaje však verejnosť nemá. Doposiaľ sa ani neobjavili ani dátových v prezentáciách ministerstva zdravotníctva, takže nevedno, do akej miery štát s takýmito dátami pracuje.

Nejaké údaje o mobilite však poskytujú nadnárodné korporácie – Google, Apple a Facebook. Majú svoje limity čo do spoľahlivosti a reprezentatívnosti, no predsa len niečo prezradia.

Na grafe vyššie sú zobrazené dáta od Googlu o návštevnosti pracovísk, služieb a rekreácie a zastávok verejnej dopravy. Práve na návštevnosti služieb (reštaurácie, kaviarne, nákupné centrá, zábavné parky, múzeá, knižnice a kiná) vidieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie