Denník N

Celoplošné testovanie a poučenie z krízového vývoja

Na Orave pomáhajú s trasovaním vojaci. Foto - TASR
Na Orave pomáhajú s trasovaním vojaci. Foto – TASR

Nech už sme sa pri tomto pokuse s národom ocitli v akejkoľvek role, nech nás zjednotí naša vzájomná ohľaduplnosť.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Včera premiér Matovič oznámil, že plošné testovanie obyvateľstva na koronavírus zrejme nebude, ako bolo plánované, a že pravdepodobnejší je scenár počítajúci s karanténou. Po dnešnom zasadaní krízového štábu sa zasa zdá, že bude aj plošné testovanie, aj karanténa.

Ťažko predpovedať, čo bude zajtra.

Je potrebné spomenúť, že za zo dňa na deň zhoršujúcu sa krízu do veľkej miery môžu ohniská nákazy na svadobných hostinách a nerešpektovanie nariadení o nosení rúšok v uzavretých priestoroch. Premiér Matovič porušil návrh konzília odborníkov a veľké svadby povolil a navyše, svojím správaním, keď na svadbe sám nemal rúško, nebol príkladom zodpovedného občana rešpektujúceho nariadenia pandemickej komisie. Za súčasný stav teda nesie priamu zodpovednosť.

Vo svojom poslednom komentári k Matovičovmu plánu národného testovania som vyjadril presvedčenie, že tento zámer Igora Matoviča je neúprimný. Napísal som tak najmä preto, že toto svoje predsavzatie spojil so zotrvaním vo funkcii a že o ňom dopredu neinformoval prezidentku. Jeho ďalšie vyjadrenia, konkrétne vyhrážky o trestoch za neúčasť, mi môj názor potvrdili.

Aj keby sa napokon celoplošné testovanie nepodarilo zmysluplne zorganizovať, tak ako ho naplánoval premiér, udalosti, ktoré sa odohrali od minulej soboty, keď bol plán zverejnený, priniesli množstvo údajov.

Ako molekulárny imunológ a biochemik pracujúci v oblasti základnej vedy dobre viem, že aj experimenty, ktoré nevyjdú podľa môjho očakávania, môžu byť pre mňa užitočné, že sa z nich môžem mnohému naučiť a že takto poučený z nich môžem vychádzať pri plánovaní ďalších experimentov. Pravda, robím pokusy s molekulami, bunkami a niekedy aj s laboratórnymi myškami. Nie s obyvateľstvom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie