Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebook ukázal, aké spôsoby využívajú podvodníci na oklamanie ľudí

Dobrý deň! MediaBrífing je piatkový newsletter o médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a dostanete ho každý piatok do schránky. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Ako funguje neautentické správanie na Facebooku.
  • Spojené štáty podali protimonopolnú žalobu na Google.
  • Blogy na webe denníka Pravda sú plné konšpirácií.
  • WHO bude spolupracovať s Wikipédiou v boji proti dezinformáciám.
Ilustrácia – Pixabay/Denník N

Americká stránka Natural News šíri množstvo nebezpečných medicínskych dezinformácii, a tak nie je prekvapením, že ju často cituje aj slovenský šarlatánsky web Bádateľ. Avšak kým Bádateľ je na sociálnej sieti stále úspešný, autori Natural News pocítili, ako vyzerá naozaj prísny zákaz.

Facebook v roku 2019 túto konšpiračnú stránku zablokoval. Išlo o pomerne veľkú udalosť, keďže mala takmer 3 milióny fanúšikov. Následne pristúpil aj k blokovaniu domény tohto webu. Ak by ste sa teda rozhodli nejaký článok z Natural News zdieľať alebo poslať kamošom cez Messenger, Facebook vám to neumožní.

Dôvodom nebol primárne škodlivý obsah tohto webu, ako neustále pokusy o spamovanie, obchádzanie pravidiel a zavádzanie používateľov.

Veľká časť obsahu Natural News vznikala v Macedónsku a na Filipínach a tvorcovia zvyšovali popularitu článkov pomocou falošných účtov a stránok. Obmedzeniam sa snažili vyhýbať aj tým, že obsah zverejňovali na ďalších a ďalších weboch.

Facebook nakoniec musel zablokovať niekoľko stránok a až 850 domén napojených na Natural News. „Web Natural News a jeho riaditeľ majú zakázaný vstup na Facebook a naše systémy naďalej monitorujú ich pokusy o návrat,“ informuje Facebook.

Sociálna sieť aj na tomto príklade ukázala, ako sa podvodníci snažia oklamať ľudí. Tento týždeň Facebook zverejnil svoju prvú správu o tzv. neautentickom správaní (Inauthentic Behavior), ktorá ukazuje, aké techniky podvodníci využívajú.

Ako vyzerá neautentické správanie?

Facebook popísal niekoľko hlavných spôsobov, ktoré podvodníci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie