Denník N

George Soros: špekulant, filantrop a vizionár démonizovaný konšpirátormi

George Soros, najväčší zákulisný hráč už aj podľa Roberta Fica. Foto – TASR/AP
George Soros, najväčší zákulisný hráč už aj podľa Roberta Fica. Foto – TASR/AP

Finančník a filantrop sa ani po 85. narodeninách nechystá odpočívať.

George Soros je na Slovensku zrejme najznámejším svetovým finančníkom. Väčšina čitateľov internetu ho však nepozná pre jeho podnikanie, ale pre iné aktivity, ktoré sú mnohým podozrivé.

Sorosa konšpirátori obviňujú pomaly z riadenia sveta a ľudia, čo pre neho (údajne) pracujú, sú okamžite zaradení na zoznam nepriateľov národa. Podobné to má Soros aj v iných častiach sveta. Chlapec z Budapešti, z ktorého sa stal jeden z najbohatších a najvplyvnejších ľudí na svete, má jednoducho potenciál ľudí dráždiť rovnako, ako inšpirovať.

Moje peniaze, moje názory

Soros v stredu 12. augusta oslávi 85 rokov a rozhodne sa nechystá na odpočinok ani na bilancovanie svojho života. Stále pracuje na projektoch, ktoré považuje za dôležité a do ktorých vkladá peniaze, čo si sám zarobil. Nikdy sa totiž netajil tým, že má vyhranené názory, podporuje a presadzuje isté hodnoty. Od rovnosti medzi rasami cez odpor k totalitným praktikám až po právo na dôstojné umieranie. Robí to otvorene, robí pritom aj chyby, a nemieni s tým prestať.

Sorosovu odhodlanosť, schopnosť naoko šialene riskovať a vytrvalosť často spájajú s jeho detstvom počas druhej svetovej vojny, keď sa musel ako židovské dieťa v Budapešti pretĺkať v život ohrozujúcich podmienkach. Tam sa naučil vidieť svoje šance celkom reálne, identifikovať riziko a vnímať ho ako výzvu.

Do banky ho zobrali z ľútosti

Keď po vojne emigroval do Británie, nemal nič, lebo všetok majetok jeho rodiny padol do rúk nacistom a komunistom. Na štúdium na prestížnej London School of Economics si privyrábal ako čašník či sprievodca vo vlaku a dobre mu padol aj príspevok od kvakerskej charity.

Po škole napísal množstvo žiadostí o prijatie do zamestnania, ale nikto ho nechcel. Aj do jeho prvého vážneho zamestnania v banke ho prijali len preto, že ho bolo ľúto jednému z riaditeľov, ktorý bol tiež pôvodom Maďar.

Vo svete financií sa mu začalo dariť. Z úradníka pri priehradke sa stal vážený analytik, ale on chcel viac. Študovať aj zarábať. V roku 1970 sa definitívne osamostatnil a v roku 1973 založil jeden z prvých hedgeových fondov na svete. Quantum Fund výborne profitoval a Soros rýchlo zbohatol.

Definitívny medzinárodný prielom urobil v roku 1992, keď pri menovej špekulácii, ktorá stála Britániu odchod z Európskeho mechanizmu výmenných kurzov, zarobil miliardu dolárov. Potom ho podozrievali aj z toho, že spustil ázijskú finančnú krízu v roku 1997, keď špekuloval s thajskou menou.

Je zrejmé, že obchody takéhoto rozsahu spôsobili, že Sorosove počínanie na trhu mnohí kritizovali a musel čeliť aj viacerým obvineniam a v niektorých krajinách aj veľkým pokutám.

Posledné roky sa Soros  venuje už len filantropii a komentuje všetko od politiky až po finančné trhy. „Chcem, aby ma volali finančným, filantropickým a filozofickým špekulantom,“ hovorí o sebe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie