Denník N

Cyklisti si vytrucovali skrátenie etapy, Saganovi to nepomohlo. Riaditeľ Gira zúril

Bora-hansgrohe v 19. etape Gira. Foto - TASR/AP
Bora-hansgrohe v 19. etape Gira. Foto – TASR/AP

Sagan už v boji o cyklámenový dres Démara nepredstihne.

Na trať sa vydali neochotne, viackrát zastavili a lamentovali smerom k organizátorom. Cyklisti na pretekoch Giro d’Italia od rána protestovali proti dĺžke 19. etapy a napokon dosiahli svoje.

Organizátori pôvodne 258-kilometrovú rovinatú etapu výrazne skrátili, pelotón nasadol do autobusov a etapa nakoniec merala iba 124 kilometrov.

Pod hlavičkou Asociácie profesionálnych cyklistov (CPA) viedli protesty najmä jazdci tímov Lotto Soudal a AG2R La Mondiale. Hnevalo ich, že po ťažkých dňoch v horách majú niekoľko hodín moknúť v nezvyčajne dlhej rovinatej etape.

Tvrdili, že ich imunitné systémy by boli počas pandémie vystavené zbytočne veľkému riziku. Mnohým navyše prekážali dlhé presuny a nestihli sa poriadne vyspať.

„Ak mám byť úprimný, toto sa deje iba preto, že každý je už na kolenách. Ešte som nezažil preteky, na ktorých by ľudia boli takí zničení,“ povedal pre Eurosport cyklista, ktorý si želal zostať v anonymite.

Riaditeľ: Niekto za to zaplatí

Väčšina pelotónu protest podporila, ale stopercentná zhoda na skrátení etapy nebola. Podľa talianskej televízie RAI chceli tímy Bora-hansgrohe a Ineos Grenadiers absolvovať etapu v pôvodne plánovanej dĺžke.

„Myslím si, že bolo nefér

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie