Denník N

Minister Naď: Niektorí zdravotníci neprišli, aj keď sme boli dohodnutí

Minister obrany Jaroslav Naď. Foto - TASR
Minister obrany Jaroslav Naď. Foto – TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) chodí po viacerých odberných miestach a kontroluje, ako fungujú. V piatok ráno bol v Tvrdošíne, po hodinke sa presunul ďalej. Na testovanie na Oravu a do Bardejova chodia aj ľudia z iných miest, aj preto ľudia niekde čakajú dlhšie.

Ako ste spokojný s prvým dňom testovania?

S prvým dňom som viac ako spokojný. A to aj napriek tomu, že prvé dve hodiny boli trochu kostrbaté, kým sa to celé utriaslo. Potom sa to spojazdnilo a dali sme dokopy všetkých 182 odberných miest, ktoré sme plánovali. Ľudia boli úžasní, čakali v pokoji a dodržiavali pravidlá. Nemali sme ani jeden bezpečnostný incident. Konečné číslo vyše 62-tisíc pretestovaných a 2225 infekčných ľudí stiahnutých z obehu je úžasná vec.

Pilotné testovanie je však v porovnaní s celým Slovenskom veľmi malé a aj tak ľudia čakali dve aj tri hodiny. Ako to bude vyzerať o týždeň? Zvládnete to, aj keď príde omnoho viac ľudí?

Sú to skúsenosti. Snažíme sa ľuďom hovoriť, aby hneď od rána nečakali v radoch, je to zbytočné. Poslali sme aj abecedné poradie, ľudia však majú svoj program a chcú si túto, možno povedať, povinnosť, splniť čím skôr. Je to ponaučenie a budeme sa snažiť rozptýliť ľudí a mať čo najviac odberných miest. Ak aj inde na Slovensku tak ako na Orave a v Bardejove príde na testy veľa ľudí, tak hodinku si možno počkajú.

Hodina nie je veľmi optimistický odhad?

Aj v piatok sme mali miesta, kde sa v priebehu pár minút pretestovala celá obec a bolo to vybavené. Záleží to od miesta, niekde príde viac ľudí, niekde menej. Mali sme aj opačný prípad, keď do malej obce prišlo trikrát viac ľudí, ako má obyvateľov. Chodili z miest, aby nemuseli čakať. Ľudia sa správajú vcelku racionálne.

Na Oravu chodia aj ľudia, ktorí tu vôbec nebývajú. Prichádzajú z Ružomberka aj Martina. Budeme sa snažiť urobiť všetko, aby sme mali čo najviac odberných miest a čo najviac zrýchlili procesy. Ale ak chceme dodržať všetky procesy – hygienické, technologické, medicínske aj bezpečnostné, tak neurobíme viac ako 35 až 40 odberov za hodinu.

Chcete viac odberových miest, ale na to potrebujete zdravotníkov. Tých je málo. Chýbajú vám v pilotnom testovaní zdravotníci?

V piatok to bolo náročné, zdravotníci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie