Denník N

Matovič si zaslúži pochvalu. Azda nezopakuje leto a neuverí, že už je majster sveta

Igor Matovič ako dobrovoľník v ochrannom obleku počas testovania na Orave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič ako dobrovoľník v ochrannom obleku počas testovania na Orave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Plošné testovanie má stále riziká, ale štát dokázal, že dokáže dobre fungovať aj v čase ťažkej krízy.

Po dvoch dňoch testovania na Orave a v Bardejove treba povedať, že to nie je zlyhanie. Naopak. Táto riskantná operácia premiérovi Igorovi Matovičovi zatiaľ vychádza.

Prvá etapa veľkého testovania je oveľa úspešnejšia, ako to vyzeralo ešte v piatok ráno. Už teraz sa dalo otestovať viac ako 60 percent ľudí. Všetko prebieha pokojne a ani premiér v bielom skafandri nevyrobil zmätok.

Pochybnosti pritom neboli nezmyselné: obrovská akcia iba po pár dňoch prípravy, chaos, ktorý vyrobil premiér, keď operáciu tajil ešte aj pred prezidentkou a samosprávami, ktorých pomoc potrebuje.

Po dvoch dňoch si zaslúžia pochvalu a ocenenie. Premiér, vláda, špeciálne armáda, ktorá potvrdzuje, že je najlepšie zorganizovanou zložkou štátu, zdravotníci, policajti, hasiči, dobrovoľníci a miestni, ktorí to celé pomohli nejako zbúchať a najmä – síce pod hrozbou karantény, ale predsa len – prišli a dali sa otestovať.

Po lete už máme skúsenosť, ako sme si to, slovami premiéra, pokazili. A presne to teraz hrozí znovu. Akokoľvek bude blesková akcia na Orave a v Bardejove úspechom, to ťažké nás všetkých ešte len čaká.

1. Otestovať celé Slovensko je po tomto víkende predstaviteľné, ale vôbec nie samozrejmé. Predsa len hovoríme o 180-tisícoch ľudí v štyroch okresoch a štyroch miliónoch po celej krajine.

2. Zdravotníci a ďalší dobrovoľníci sa teraz vypli k obdivuhodnému výkonu. Budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Plošné testovanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie