Denník N

Dva dni testovania v okrese Bardejov: Hurááá, som negatívny (reportáž)

Testovanie v Bardejove. Foto N - Andrej Bán
Testovanie v Bardejove. Foto N – Andrej Bán

100 á, 7 bé, 90 á – ozýva sa v nepravidelných intervaloch hlas vojaka, ktorý vyvoláva na žiackych stoličkách sediacich a na výsledok testu čakajúcich ľudí.

Výraz „vyvoláva“ je priliehavý. Sme totiž na nádvorí základnej školy na Komenského ulici v Bardejove. Zákon o ochrane osobných údajov GDPR znemožňuje verejne prezradiť bez ich súhlasu identitu ľudí. Zmenili sa tak, bez irónie a s pochopením, na čísla.

Tí, ktorých testoval pod prístreškom pred vchodom do budovy zdravotnícky tím vľavo, sú A, tí druhí B.

Rodičia ako disciplinovaní žiaci

Ľudia čakajú na výsledok tak, že sedia na žiackych stoličkách rozmiestnených v bezpečných odstupoch. Štyri rady po päť stoličiek.

„Ak budem mať pozitívny test? Neviem, že vraj potom nám dajú inštrukcie, čo máme robiť, Asi pôjdem do domácej karantény,“ povie mladý muž.

„Ak budem pozitívny, asi sa spojím s mojím obvodným lekárom. Nemám prehľad, čo treba robiť. Necítim príznaky ochorenia. A prečo som sem dobrovoľne prišiel? Pracujem v zahraničí, a ak ma zastavia najbližšie dni policajti, musím sa preukázať výsledkom testu,“ povie štyridsiatnik, ktorý prišiel už pred vyše štyrmi hodinami.

Postup je nasledujúci: keď príde človek na rad, najprv sa pri stolíku pod prístreškom na nádvorí školy zaregistruje. Potom mu odoberú vzorky. Na tvári každého vidieť úľavu, že to až tak nebolelo. Potom ide na školskú stoličku. A keď ho vyvolajú podľa prideleného čísla, dostane obálku formátu A5 s výsledkom testu.

Testovanie v Bardejove. Foto N – Andrej Bán

Ktorý je minister?

Je piatok, prvý deň akcie Spoločná zodpovednosť, krátko po jednej naobed. Zo 150 odberov, ktoré tu urobili doteraz, boli iba dva pozitívne.

„Hurááá, som negatívny! Skvelé, som negatívna!“ Prítomné televízne štáby spovedajú ľudí, keď si otvárajú obálku s ortieľom. Niektorí nález v nadšení ukazujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie