Denník N

Rovná daň 15 percent namiesto Ficových balíčkov

Foto – TASR
Foto – TASR

Potom, ako kolesíkovia schvália Ficove balíčky v parlamente, pripravíme podanie na Ústavný súd SR. Uvidíme, koľko z opozičných poslancov je aj pravicových.

Jednu miliardu eur – toľko budú stáť Ficove (akože sociálne) balíčky. Inými slovami, jednu miliardu eur zoberie Robert Fico tým, ktorí tvoria hodnoty, a dá ju tým, u ktorých predpokladá, že ho budú voliť. Je to bezpochyby najväčšia volebná korupcia v histórii Slovenska. Ak bude SaS členom budúcej vlády, spravíme všetko pre to, aby sa tieto nezmysly zrušili a nahradili poctivou 15-percentnou rovnou daňou.

V tom prípade „ostane“ jedna miliarda „navyše“, kvázi nepoužitá, a vznikne otázka, čo s ňou – nuž, vrátiť tam, odkiaľ ju zobrali. Presne tak, ako keď si niekto zoberie nejakú vec omylom a neoprávnene. Je dávno dokázané, že kapitál sa najlepšie zúročí u tých, ktorí ho vytvorili, a to nielen preto, že jeho skutoční vlastníci najlepšie vedia, čo s ním, ale aj preto, že odpadajú náklady na prerozdelenie a na Slovensku inak všadeprítomná korupcia.

Čo sa týka Ficových balíčkov, tam nie je čo oplakávať: väčšina z navrhovaných opatrení sú hlúposti a takmer žiadne darčeky nie sú skutočnými verejnými statkami, ktoré by oprávňovali financovanie cez dane. Dokonca niektoré opatrenia pomôžu bohatým viac ako chudobným, napríklad nižšia DPH na vybrané potraviny. Iné sú zas administratívne strašne náročné (zníženie doplatku na lieky), či len náplasť na nebývalé rozkrádanie v zodpovednosti Roberta Fica (obnova priestorov nemocníc). Ak by sa totiž v zdravotníctve tak strašne nekradlo, mohli sa natrieť všetky čakárne – metalízou a mesačne.

No a niektoré opatrenia budú zrejme v rozpore s Ústavou SR, napríklad vlaky zadarmo alebo vratky za plyn. Ak má Slovensko privysoké ceny plynu, predseda regulačného úradu mal dávno konať a cenu plynu znížiť. Takto je to len politická agitka Smeru. A vlaky zadarmo, to je škoda reči – stratové štátne železnice budú robiť ešte väčšiu stratu, ešte viac brániť konkurencii, a tak konzervovať úbohú úroveň služieb.

Slovenská ústava v článku 55 hovorí: „Slovenská republika chráni a podporuje hospodársku súťaž.“ Nuž, dať peniaze z daní železniciam, aby ficovoličov mohli voziť zadarmo, je jasne v rozpore s podporou hospodárskej súťaže. V tom istom článku je aj veta, že „hospodárstvo Slovenskej republiky sa zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky“. Vratky za plyn sú v hlbokom rozpore s touto proklamáciou – veď kto to kedy videl, aby firma vracala svoj zisk aj tým, ktorí si od nej službu či tovar neobjednali? Fakt, že vláda pošle vratky aj klientom konkurečných dodávateľov plynu, nie je trhové, ale „trhnuté“ opatrenie.

Nuž a v článku 29 zase ústava hovorí, že „politické strany a politické hnutia, ako aj spolky, spoločnosti alebo iné združenia sú oddelené od štátu“. Inými slovami, Robert Fico a strana Smer si nemajú čo robiť politickú agitku na náklady štátu. Potom, ako kolesíkovia schvália Ficove balíčky v parlamente, pripravíme podanie na Ústavný súd SR a budeme mať snahu zozbierať 30 podpisov poslancov. Uvidíme, koľko z opozičných poslancov je aj pravicových.

Autor je predseda SaS

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie