Denník N

Naši futbalisti už vedia, kde je sever – kvalitou ich láka poľská Ekstraklasa

Ondrej Duda. Foto - TASR/AP
Ondrej Duda. Foto – TASR/AP

Rýchly vzostup poľskej ligy, Ekstraklasy, umožnil tamojším klubom nakupovať výborných hráčov zo zahraničia. Slovensko je pre nich kvalitným a lacným trhom.

Od pádu komunizmu pre najlepších futbalistov z východnej a strednej Európy až donedávna platilo, že ak išli za lepším osobným aj futbalovým životom, mierili na západ. Slováci prestupovali do Česka, Rakúska či menších nemeckých klubov. Keď sa Norimberg v roku 2003 snažil o návrat do prvej nemeckej ligy, kúpil najlepších strelcov slovenskej ligy – Mareka Mintála (za 100-tisíc eur zo Žiliny) a Róberta Vitteka (najskôr na hosťovanie zo Slovana za asi 200-tisíc euro, potom trvalý prestup za približne milión eur). Neskôr naši hráči smerovali aj na východ, hlavne do bohatej ruskej ligy.

Poľsko bolo dlho pomerne nezaujímavou destináciou s porovnateľným finančným zázemím aj približne rovnakou kvalitou klubov. Prestupovali tam skôr starší hráči alebo tí, ktorí neuspeli v elitných zahraničných ligách.

Dnes už to neplatí a aj zo severu sa stáva pre Slovensko futbalový západ. Ján Vlasko, opora Spartaku Trnava a jeden z najzaujímavejších hráčov v našej lige, prestúpil za 150-tisíc eur do celku Zaglebie Lubin, nováčika poľskej najvyššej súťaže, aj keď oňho podľa médií prejavili záujem aj kluby napríklad zo Španielska. „Chcel som sa posunúť ďalej. Myslím si, že som urobil dobrý krok,“ vysvetľoval po oficiálnom potvrdení prestupu.

Jána Vlaska už v drese Trnavy neuvidíte, prestúpil do Poľska. Foto - TASR
Jána Vlaska už v drese Trnavy neuvidíte, prestúpil do Poľska. Foto – TASR

Vzostup poľského futbalu

Poľská liga v posledných rokoch rýchlo napreduje. Pomohlo Euro 2012, vláda pred šampionátom postavila moderné štadióny, rekonštruovala aj cesty a železnice. Niektorí namietajú, že veľké štadióny sú pre samosprávy veľkou záťažou a ich údržba stojí príliš veľké peniaze, ktoré by sa mohli použiť napríklad na vzdelávanie. Futbal napriek tejto diskusii prežíva dobré obdobie. A aj napriek tomu, že majstrovstvá Európy po športovej stránke Poliakom nevyšli. Na turnaji vypadli hneď vo vyrovnanej skupine s Ruskom, Českou republikou a Gréckom a neuspeli ani v ďalšej kvalifikácii na MS 2014.

Domáca Ekstraklasa však Poliakov zaujíma. Podľa televíznych spoločností zápasy anglickej Premier League sledovalo v Poľsku v priemere 46-tisíc ľudí, zatiaľ čo duely Ekstraklasy mali približne 200-tisíc divákov. V tejto sezóne stáli vysielacie práva na poľskú ligu okolo 35 miliónov eur.

Najväčšie poľské kluby majú oveľa vyššie rozpočty ako naše tímy. Zatiaľ čo Legia Varšava hospodári s takmer 30 miliónmi eur, náš majstrovský Trenčín musí pracovať so sumou nižšou ako 2 milióny eur. Rozpočet Lechu Poznaň je asi desať miliónov eur, v prípade Wisly Krakow približne osem miliónov eur. Najbohatší slovenský tím, Slovan Bratislava, má na svoj chod menej ako 4 milióny.

Nákupy na Slovensku

Poľské kluby teda môžu nakupovať kvalitných hráčov zo zahraničia. V lete Legia priviedla maďarského reprezentačného útočníka Nemanju Nikoliča, v Lechu Poznaň pôsobí šikovný ofenzívny záložník Kasper Hämäläinen z Fínska. Podľa portálu transfermarkt.de je v najvyššej poľskej súťaži momentálne 23 Slovákov, pričom tvoria takmer štvrtinu zo všetkých cudzincov v lige.

Nejde o hráčov druhého sledu, ale v mnohých prípadoch reprezentantov. Ondrej Duda (Legia Varšava) je asi najsledovanejším futbalistom v Poľsku, pred pár týždňami stroskotal jeho prestup do Interu Miláno. Skaut jedného západoeurópskeho veľkoklubu v apríli pre Denník N povedal, že nový klub bude musieť za Dudu zaplatiť od piatich do ôsmich miliónov eur, aj keď Legia ho priviedla iba pred rokom a pol za 300-tisíc eur z Košíc.

Duda potvrdil, že na Slovensku hrá veľa kvalitných futbalistov dostupných za málo peňazí. Popredné poľské kluby pravidelne vysielajú skautov na Slovensko a hľadajú mladých hráčov, z ktorých by v budúcnosti mohli mať herný a aj finančný profit. Zamerali sa najmä na mládežnícke reprezentácie, napríklad Piast Gliwice priviedli talentovaného brankára Spartaku Trnava Dobrivoja Rusova. Podrobne sledujú aj Fortuna ligu. Nemajú záujem len o mladých futbalistov, snažia sa nájsť aj skúsených hráčov s končiacou zmluvou.

Na tribúnach Legie Varšava je pri veľkých zápasoch živo. Foto - TASR/AP
Na tribúnach Legie Varšava je pri veľkých zápasoch živo. Foto – TASR/AP

Branislav Jašurek, bývalý hráč Trenčína, ktorý neskôr pôsobil aj v Litve či v Lotyšsku, v súčasnosti pracuje ako športový riaditeľ v hráčskej agentúre FairSport a o poľskom futbale má veľký prehľad. „V tamojších kluboch je skauting individuálny. Zatiaľ čo Legia Varšava či Lech Poznaň ho majú na výbornej úrovni a zamestnávajú 10 až 15 ľudí, iné kluby si vyberajú hráčov z ponuky sprostredkovateľských firiem. Veľké kluby sledujú aj Balkán či Škandináviu, pretože dokážu preplatiť miestne kluby,“ hovorí pre Denník N.

Slováci sú Poliakom mentalitou aj jazykom blízku, preto ich adaptácia v novom tíme trvá oveľa kratšie ako v prípade akvizícií z Južnej Ameriky alebo Afriky. „Temperament našich mladých hráčov je vo všeobecnosti oveľa lepší ako u mladých Poliakov,“ tvrdí Jašurek.

Bližšie do západnej Európy

Poľské kluby sú väčšinou finančne stabilizované, hráči dostávajú výplaty načas. Aj tímy zo stredu tabuľky môžu dať Slovákovi peniaze, ktoré by u nás s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedostal. „V Poľsku dokážu hráčovi ponúknuť dva- až trikrát väčší plat ako na Slovensku,“ hovorí Jašurek.

Poľská liga je jednou z najlepších vo východnej Európe, hráč sa musí pripraviť na veľké množstvo fyzických súbojov a rýchlu hru. V porovnaní so slovenskou ligu sleduje oveľa viac skautov popredných klubov.

Útočníka Roberta Lewandowskeho pred piatimi rokmi kúpil Dortmund z Lechu Poznaň za 4,5 milióna eur, za Arkadiusza Milika (Górnik Zabrze) zaplatil nemecký Bayer Leverkusen 2,6 milióna eur a pred pár mesiacmi ho predal Ajaxu Amsterdam. Poľsko ale ešte zaostáva za Chorvátskom, ktoré najlepších hráčov bežne predáva za niekoľkonásobne vyššie sumy.

„Slovenskí hráči sú väčšinou pomerne lacní, neočakávajú vysoký plat a sú dosť kvalitní na to, aby hrali v Poľsku. Tým pádom dostanete hráčov rovnakej úrovne za menšie peniaze. Niektorí z nich, ako Duda, uspeli, preto sa poľské kluby preorientovali z angažovania Portugalčanov alebo Izraelčanov na slovenských hráčov. Nie sú len dobrí a lacní, ale nepotrebujú ani veľa času na adaptáciu,“ hovorí pre Denník N Tomasz Pasieczny, bývalý športový riaditeľ Cracovie Krakov a v súčasnosti skaut Arsenalu FC pre Poľsko, Slovensko a Česko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie