Denník N

Najviac pozitívnych odhalili v Tvrdošíne, zúčastnilo sa vyše 141-tisíc ľudí, zistili 5600 pozitívnych

Foto - TASR
Foto – TASR

Pozitívny test v rámci pilotného testovania mali takmer štyri percentá testovaných. Operácia bola úspešná, tvrdí vláda. O tom, či bude aj plošné testovanie Slovenska, rozhodne krízový štáb.

Pilotného testovania sa za tri dni zúčastnilo 140 945 ľudí z okresov Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Bardejov. Vláda očakávala, že otestuje maximálne 155-tisíc ľudí – prečo práve toto číslo, nie je jasné. Pôvodne minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) hovoril, že plánujú otestovať 180-tisíc ľudí.

Pozitívny antigénový test malo v pilotnom testovaní 5594 ľudí. Z tohto čísla bolo 121 pozitívnych v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb.

„Nadmiera spokojnosti,“ hodnotil víkendovú operáciu Igor Matovič. Projekt podľa premiéra ukázal opodstatnenosť plošného testovania. O tom, či prebehne od piatka do nedele aj testovanie celého Slovenska, rozhodne v pondelok poobede ústredný krízový štáb.

„Bolo by mimoriadne dobré, ak by celoslovenské plošné testovanie bolo omnoho viac znakom komunitného spoločného postupu. V dedine sa dohodnú, že traja či štyria ľudia pomôžu v administratíve a že Marika, ktorá je zdravotná sestra, pôjde robiť výtery,“ povedal premiér. Aby to nebolo o tom, že dedina alebo sídlisko sa bude spoliehať, že príde štát, ktorý to zabezpečí.

„Štát sme my. Slovenská republika má 5,4 milióna akcionárov. Každý z nás je súčasťou štátu a toto je operácia, ktorá má nás štát zachrániť,“ hovoril Matovič.

Verí, že takto o týždeň budú môcť ukázať výsledky z celoslovenského pretestovania „a spoločne sa vydáme na cestu z pekla, v ktorom sa nachádzame“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie