Denník N

Virologička Tachezy: Ruskú vakcínu by som nepovolila ani v tomto krízovom období

Virologička Ruth Tachezy. Foto - Karlova univerzita/Luboš Wišniewski
Virologička Ruth Tachezy. Foto – Karlova univerzita/Luboš Wišniewski

Skepsa voči očkovaniu je v západných krajinách vysoká a značné percento ľudí už teraz razantne odmieta aj vakcínu proti covidu. Odborníci sú presvedčení, že len ona môže ochrániť ohrozené skupiny ľudí.

Desať koronavírusových vakcín mieri do finále. Kedy sa ich dočkáme? Ako budú fungovať? Akú budú mať účinnosť?

Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovedá v rozhovore pre český Deník N virologička Ruth Tachezy z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity a Akadémie vied ČR.

Rada by som si s vami rozprávala predovšetkým o vakcínach a teším sa na optimistické správy, ale začnem z druhého konca. V poslednej dekáde v Česku narástla skepsa voči očkovaniu, spochybňovanie výhod, zveličovanie rizík aj šírenie tisíckrát vyvrátených mýtov a podľa posledných prieskumov sa nezdá, že by pandémia niečo výrazne zmenila – proti koronavírusu by sa tri pätiny Čechov zaočkovať nedali (na Slovensku by to bolo podľa septembrového prieskumu 23,5 % občanov). Je to pre vás prekvapenie?

Áno, priznám sa, že je, očakávala by som väčší záujem. Tá očkovacia skepsa, ktorá je na celom Západe, viedla okrem iného k novým epidémiám osýpok. Dlhodobo mám pocit, že ľudia už nevedia, čo od dobroty robiť, pretože sa máme naozaj dobre: ​​nezomierame na žiadne škaredé infekčné choroby, nemáme vojnu, tak si vymýšľame hlúposti. Domnievala som sa, že sa to v súčasnej situácii zmení.

Ale prieskum bol zverejnený v septembri, ľudí sa teda pýtali v čase, keď sa zdanlivo „nič nedialo“, mali sme za sebou prvú vlnu, počas ktorej síce veľa ľudí prišlo o peniaze, iní museli doma učiť deti, bolo to nepríjemné, ale v nemocniciach sa nič také hrozné nedialo. Ak teraz umrie niekoľko tisíc ľudí, možno sa názor verejnosti naozaj zmení.

Ľudia už v Česku umierajú, v niektorých regionálnych nemocniciach sa drámy odohrávajú už teraz. Stále je to málo?

Bohužiaľ. Je veľmi smutné, že sa musíme dostať do situácie, ktorá nás ešte len čaká, aby veľká časť spoločnosti pochopila, o čo naozaj ide. Odmietali rúška, odmietajú pripustiť, že sme v problémoch, odmietajú vakcínu, pretože zatiaľ tú tragédiu nie je, respektíve nebolo vidieť.

Na jar sme žiadnu katastrofu nevideli. Následne vláda vydávala chaotické pokyny, reagovala pomaly a medicínske celebrity situáciu dlhodobo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie