Denník N

Cyklista kričal na ženu s dieťaťom „uhni“ a nadával jej. V lesoch pri Bratislave stúpa počet konfliktov

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Viac než negatívneho vplyvu na zvieratá sa v mestských lesoch obávajú konfliktov medzi ľuďmi. Počas zákazu vychádzania je návštevníkov podľa odhadov trikrát viac.

  • Mestské lesy v Bratislave zažívajú nápor ľudí aj áut. Pri vstupoch vznikajú zápchy.
  • Medzi cyklistami, bežcami, chodcami a psičkármi dochádza častejšie ku konfliktom. Ochranári prosia ľudí, aby boli k sebe ohľaduplní.
  • Zver stres z väčšieho počtu ľudí podľa ochranárov zvláda, lebo v mestských lesoch je na ľudí zvyknutá. Problémom sú iba psy.
  • V článku nájdete aj návod, ako na online katastrálnej mape zistiť, kde je intravilán a kde extravilán.

„Mali sme už aj vyhrotený prípad, keď išla mamička s kočíkom po asfaltovej ceste, ktorá je určená pre chodcov aj cyklistov, a človek na bicykli na ňu z diaľky kričal ‚uhni‘ a pridal aj nejaký vulgarizmus,“ opisuje zástupca riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

Nie je to typický príklad toho, ako vyzerá prechádzka mestským lesom počas lockdownu. Väčšina ľudí sa správa ohľaduplne, no nervozita narastá.

Najviac sťažností sa podľa Pávu týka správania cyklistov. „Stáva sa najmä to, že ľudia na bicykli jazdia rýchlo alebo idú po ceste, ktorá je určená pre peších návštevníkov. Rodičia s deťmi alebo dôchodcovia sa ich boja,“ hovorí Páva. „Tieto problémy tu vždy boli, no teraz je to oveľa vypuklejšie. Chceli by sme návštevníkov poprosiť, aby sa k sebe správali ohľaduplne a rešpektovali, že ľudia chcú v lesoch oddychovať rôznym spôsobom.“

Počet ľudí v prírode v okolí obcí a miest je v týchto dňoch vyšší, pretože tu platí výnimka zo zákazu vychádzania. V Bratislave odhadujú, že v mestských lesoch sa pohybuje trojnásobok návštevníkov oproti normálu.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Bratislava

Koronavírus

    Ochrana prírody

    Slovensko, Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie