Denník N

Slovenskí Maďari vidia plné štadióny v Budapešti, niektorí šli z Komárna do reštaurácií za hranice

Maďarská verzia sloganu "Zostaň doma". Foto - TASR/AP
Maďarská verzia sloganu „Zostaň doma“. Foto – TASR/AP

Na Slovensku lockdown, v Maďarsku futbal s tisíckami ľudí a v hlavách ľudí chaos. Voľnejší režim v Maďarsku už využil aj poslanec kotlebovcov a primátor Rimavskej Soboty, reagovať musel minister vnútra.

Kým v prvej vlne pandémie prijímali vlády stredoeurópskych štátov podobné epidemické opatrenia, teraz akoby sme žili na iných kontinentoch. Výrazný rozdiel vidieť najmä medzi Slovenskom a Maďarskom.

Napriek tomu, že v pomere úmrtí na koronavírus patrí Maďarsko v súčasnosti medzi najhoršie krajiny Európy, pravidlá tam zatiaľ zásadne nesprísňujú. Podľa údajov zozbieraných portálom 444.hu zomrelo na covid-19 v uplynulých dvoch týždňoch v prepočte na počet obyvateľov v Únii viac ľudí iba v Česku a Rumunsku.

V Maďarsku nezakázali hromadné podujatia a na futbalové zápasy chodia tisíce divákov. Mimoriadne vidieť to bolo v sobotu, keď sa na futbalovom zápase Ferencváros – Újpest zúčastnilo 16-tisíc divákov. Menší škandál vznikol z toho, že sa hovorca vládneho komunikačného centra na zápase fotil bez rúška, pričom aj na športových podujatiach sú rúška povinné. Hovorca sa za svoj prešľap ospravedlnil.

Facebook

Na zápas v meste Nyíregyháza prišlo podľa portálu 24.hu šesťtisíc fanúšikov, ktorí väčšinou nemali rúška. Riaditeľ miestnej nemocnice pred pár dňami zomrel na koronavírus.

Armáda na juhu Slovenska nebude problém

Ako vnímajú tieto výrazné rozdiely Maďari na Slovensku, ktorí aktívne sledujú dianie u susedov?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie