Denník N

Na STU odhlasovali odvolanie rektora. Škola je rozhádaná, padli slová o „hlúpych akademikoch“

Miroslav Fikar by mal ako rektor slúžiť do marca 2023, v pondelok sa ho pokúsia odvolať. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Fikar by mal ako rektor slúžiť do marca 2023, v pondelok sa ho pokúsia odvolať. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeden z dekanov predpovedal, že návrh na odvolanie narazí u prezidentky Čaputovej. Kritikov rektora obviňovali, že dali prednosť mocenským záujmom.

Na najväčšej technickej univerzite došlo k mimoriadnej situácii: väčšina členov akademického senátu STU vyhovela návrhu na odvolanie rektora Miroslava Fikara.

Predčasné ukončenie právoplatne zvoleného rektora je na Slovensku výnimočné, v posledných rokoch sa nič také nestalo – aspoň nie na verejnej vysokej škole. Fikar sa ujal funkcie začiatkom minulého roka, jeho mandát mal trvať do jari 2023.

Za návrh na odvolanie, ktorý predložil predseda senátu Marián Peciar, hlasovalo 25 akademikov z celkovo 43 prítomných členov senátu.

Odvolanie rektora musí ešte potvrdiť minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a prezidentka Zuzana Čaputová. Zatiaľ teda formálne zostáva vo funkcii. Členovia senátu ani nehlasovali o bode, že by dočasne poverili riadením STU niekoho iného.

Rektor Fikar už minulý týždeň v médiách vysvetľoval, že veci, ktoré mu kritici vyčítajú, považuje za účelové. Aj pondelkové rokovanie poukázalo na vážne rozpory medzi poprednými akademikmi univerzity.

Fikarovi zástancovia hovorili, že univerzita sa stala miestom mocenských záujmov jednotlivcov, ktorí si dokázali získať podporu medzi časťou senátu.

Médiá, Šeliga, policajti

To, že na STU neprebieha obvyklý proces, naznačovali aj niektoré udalosti, ktoré sa odohrávali mimo auly

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská technická univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie