Denník N

Poslušne chválil juntu, ktorá ho zneužila. Bez biedy by Diego nebol Maradonom

Diego Maradona na fotografii z roku 2005. Foto - TASR/AP
Diego Maradona na fotografii z roku 2005. Foto – TASR/AP

Prvý diel päťdielneho seriálu o možno najlepšom futbalistovi histórie, ktorý sa 30. októbra stane šesťdesiatnikom.

Diega Maradonu porovnávajú najmä s argentínskym krajanom Lionelom Messim. „A to je zbytočné. Maradona patril do násilnej a divokej éry futbalu, ktorú už dnešní hráči nepoznajú. Stojí osamotený ako gigant zo strateného sveta, ktorý nebol horší ani lepší,“ vysvetľuje novinár Guardianu Barney Ronay.

Maradona žiaril v období tesne po Brazílčanovi Pelém, keď pravidlá technických hráčov nechránili ako dnes. Museli sa vyrovnať s omnoho väčšou surovosťou.

Potvrdil to aj britský publicista Patrick Barclay v dávnejšom rozhovore pre Denník N: „Keď sa ma ľudia pýtajú, či je lepší Messi alebo Maradona, vždy odpovedám Maradona, lebo ten si musel poradiť s brutálnymi zákrokmi obrancov. Po zmene v spôsobe rozhodovania sú kreatívni a útoční hráči oveľa viac chránení.“

Maradona navyše Argentíne získal titul majstra sveta, čo sa Messimu nikdy nepodarilo. Divákov upútal aj kontroverznou osobnosťou a aférami rockovej hviezdy. „Argentína vždy milovala špinavých darebákov so zlatými nohami,“ tvrdí športový novinár Sergio Levinsky.

Diego prenikol do argentínskeho futbalu na konci 70. rokov a úplne ho zmenil. Paradoxne jeho príchod akoby predpovedal Borocotó, editor populárneho magazínu El Gráfico, a to viac ako tridsať rokov pred jeho narodením. Vo svojom pravidelnom stĺpčeku písal o tzv. „pibe“ (dieťati).

Pibe“ bol preňho ideálnym argentínskym futbalistom, „so špinavou tvárou, inteligentnými, podvodníckymi a presvedčivým očami a iskrivým pohľadom“. Mohol podľa neho vyrásť iba v tzv. „potreros“, na improvizovaných ihriskách v chudobných štvrtiach. Neexistovala na nich žiadna hierarchia ani pravidlá.

Borocotóv ideál sa stal pre tamojší futbal akýmsi posadnutím. Pre mladých hráčov bol vrcholom, ktorý podvedome chceli dosiahnuť. Nikomu sa to nepodarilo lepšie ako Maradonovi.

Revolucionár ako Che

Argentínsky antropológ Eduardo Archetti o Maradonovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Diego Maradona

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie