Denník N

Týždeň v behu: Tóth sa mení, má dlhší krok a nižšie tepy. Je vo forme ako na zlatej olympiáde?

Foto – TASR
Foto – TASR

Dobrý deň,

chodec Matej Tóth bude na budúcoročnej olympiáde v Tokiu obhajovať zlato z Ria de Janeiro. Definitívne to môžeme povedať po sobote, keď na Dudinskej päťdesiatke pohodlne splnil olympijský limit.

To, že išlo o pohodlné preteky, môžeme tvrdiť na základe dát, ktoré máme z hodiniek Mateja Tótha. Tie podrobne mapujú nielen činnosť srdca, počet krokov či spálených kalórií, ale napríklad aj to, koľko mililitrov tekutín musel Tóth v Dudinciach vypotiť. Z údajov sa dá vyčítať, že slovenský chodec pretekal v Dudinciach s výraznou výkonnostnou rezervou.

Dáta sme porovnávali aj s výkonom na OH 2016 v Riu de Janeiro a zistili sme, že v niektorých parametroch sa 37-ročný reprezentant dokáže stále zlepšovať. „Rozdiel je zásadný. Veľmi ma teší, že je to vidieť,“ povedal nám Matej Tóth.

Týždeň v behu je nový týždenný newsletter, ktorý vychádza v utorok a čoskoro ho budeme posielať aj e-mailom.


Odsťahoval sa od rodiny

Dudinská päťdesiatka má za sebou už 39 edícií, no jej zorganizovanie nikdy nebolo také komplikované ako tento rok. Pôvodne sa mala konať v marci, no dva týždne pred štartom ju vzhľadom na pandémiu presunuli na jeseň. Keď následne oznámili aj preloženie olympiády, Tóth dokonca uvažoval, či nie je čas na ukončenie kariéry. Rozmyslel si to a pokračoval v príprave.

Prešlo pol roka a krátko pred podujatím sa zdalo, že aj v októbri sa zopakuje jarný scenár. Atletický zväz niekoľkokrát žiadal o udelenie výnimky a upravoval protiepidemické opatrenia tak, aby napokon dostal od hlavného hygienika povolenie.

Nič nechcel podceniť ani olympijský víťaz, a preto sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matej Tóth

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie