Denník N

Riaditeľ nemocnice v Čadci: Situácia je veľmi vážna, 10 % zdravotníkov je v karanténe, chystali sme sa na 50 pacientov, máme 63

Riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld. Foto - TASR
Riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld. Foto – TASR

Riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld na Facebooku prosí zdravotníkov, aby im pomohli v nemocnici, kde je kritická situácia. V Čadci pribúda stále veľký počet nových infikovaných koronavírusom.

Aká je situácia v nemocnici?

Je tu veľmi vážna situácia. Prekročili sme už kapacitu lôžok vytvorených pre pacientov s covidom-19. Na začiatku sme vytvorili 25 lôžok, potom prišiel príkaz z ministerstva zdravotníctva, že máme vytvoriť desať percent z našej kapacity. Pre nás to znamenalo 43 lôžok. To sme aj urobili. Bohužiaľ, pacientov pribúda a museli sme lôžka znova rozšíriť a momentálne máme 63 lôžok obsadených pacientmi s covidom-19. To je na našu nemocnicu veľmi veľké číslo.

Pôvodne ste neboli nemocnicou, ktorá mala prijímať covidových pacientov. Mali ich prijímať v Martine či v Ružomberku. Kedy ste sa dozvedeli, že máte vytvoriť lôžka pre covidových pacientov?

Časť lôžok sme pre nich vytvorili už počas prvej vlny. Potom nás trochu upokojovalo vyhlásenie, že nebudeme patriť medzi tých, ktorí budú prijímať covidových pacientov. Že sa to mení, sme sa dozvedeli zhruba pred mesiacom a pol, keď začali nemocnice v Martine a v Ružomberku prijímať pacientov najmä z Oravy. Komunikovali sme s nimi, pretože sme tam prekladali pacientov. Ružomberok zaplnila najskôr Orava.

Pre nás bol určený Martin. Tam však tiež začali pribúdať pacienti z Oravy a neskôr sme už mali s umiestnením pacientov problémy. Po viacerých poradách s ostatnými nemocnicami z nášho regiónu sme zistili, že nemáme dostatok kapacít a že hrozí, že aj napriek tomu, že sme nemali prijímať covidových pacientov, budeme sa musieť o nich postarať.

Ako ste na to reálne pripravení? Máte dostatok personálu, aby ste sa dokázali postarať aj o 63 pacientov s koronavírusom a aj o iných pacientov, ktorých v nemocnici máte?

Máme veľké problémy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie