Denník N

Boris Kollár, markíz z Papalášie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým ostatným kázal H2O, sám zjavne vliezol do suda s vínom.

Autor je ekonóm, bývalý predseda Spolu

Pred pár dňami som poslal do tlačiarne knihu Nová šľachta: Papalášstvo od Mečiara po Matoviča. Až do poslednej chvíle sme spolu s redaktorkou Natašou Holinovou dopĺňali nové príhody a aktuálne príklady zneužívania verejnej funkcie. Tlačiari však dali najavo, že ak v piatok nebudú držať v ruke definitívnu verziu, knihu nestihnú vydať na vianočný trh. A tak v rukopise bude navždy chýbať, ako v čase zákazu vychádzania Boris Kollár s exmisskou jazdili po Bratislave v služobnej limuzíne a s ochrankou.

Nemáme a ani nebudeme mať dôkaz o porušení predpisov. Auto môže zo zákona používať na súkromné účely 24 hodín denne. Stačí aj hlúpa výhovorka – napríklad že ju viezol do lekárne – a nik mu opak nedokáže.

Problémom je papalášstvo. Papaláš je človek, skoro vždy muž, ktorý sa nielen dostal „tam hore“, ale svoje postavenie si náležite užíva. Zároveň si môže dopriať aj veci, ktoré ani obyčajný boháč nemá alebo by aspoň mať nemal. Nestačia bohaté vily, luxusné autá a peniaze. Domy musia byť v národnom parku, na strechách áut by nemal chýbať maják umožňujúci porušovanie dopravných predpisov a pred dôsledkami jeho činov ho chráni vysoké postavenie.

Najnovšie – ako predseda parlamentu – môže za naše peniaze jazdiť po Bratislave a uspokojovať svoje túžby v čase, keď ostatní musia riešiť, či ich pes nezatiahol viac ako 100 metrov od domu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie