Denník N

Učiteľka z Dobšinej: Od marca sme v meste nemali pozitívny prípad, po plošnom testovaní chceme ďalej učiť

Eleonóra Liptáková. Foto - Tomáš Hrivňák
Eleonóra Liptáková. Foto – Tomáš Hrivňák

Deti sa pýtajú na celoplošné testovanie a či sa im tyčinka dostane do mozgu. Sú z celej situácie vyplašené, hovorí učiteľka matematiky a fyziky z Dobšinej.

V Dobšinej je veľmi komplikované učiť deti online, najmä ak väčšina žiakov nemá internet ani len v mobile. Učiteľka matematiky a fyziky Eleonóra Liptáková tvrdí, že aj keby všetci jej žiaci mali počítače, v preplnených domácnostiach by nemali priestor na učenie.

Deti sa podľa nej potrebujú vrátiť aspoň v malých skupinkách do školy. „Vonku prší, majú zákaz vychádzania a 12 detí má byť natlačených v jednej miestnosti? Pre deti je šťastie, keď môžu prísť do školy,“ hovorí učiteľka.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo v Dobšinej ešte nemali pozitívny prípad,
  • že pre zákaz vychádzania nemôžu ísť deťom odovzdať úlohy,
  • že sa deťom ťažko učí, keď sú samy doma,
  • prečo učiteľke nepomôžu neobmedzené dáta od ministerstva školstva.

Keď som s vami telefonovala v piatok, ešte ste vôbec nevedeli, ako budete učiť. Prečo to u vás bolo také ťažké nastaviť?

Máme problém nastaviť to najmä u detí, ktoré žijú v rómskej osade. Ale veľa ďalších detí v našej škole nemá doma prístup na internet, nemajú ani technické vybavenie, aby sa mohli prihlásiť do systému.

Koľko máte odhadom žiakov s takýmito problémami?

Neviem to presne, ale je to určite polovica. Nie sú to len rómske deti, veľa rodín v Dobšinej žije dosť chudobne a nemôžu si dovoliť techniku na hladké online vzdelávanie. Deti napríklad nemajú také mobily, aby v nich mali zapnutý internet a spájali sa s učiteľmi.

Ako to myslíte?

Veľa našich detí má mobil, ale nemajú dáta alebo kredit, niektorí ani SIM karty. Vedia si na nich pustiť hru, posťahujú si do nich hudbu. Maximálne sa dá s niektorými, ktorí majú v mobile kartu, telefonovať. Ale na druhej strane nevedia zavolať naspäť, keď niečo potrebujú, pretože nemajú kredit.

Ako sa s nimi viete spojiť?

Teraz máme dilemu, keďže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie