Denník N

Štát odvolal, čo sľúbil – antigénové testy v súkromných zariadeniach neuzná

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak nechcete, aby pre vás po víkende platil najprísnejší zákaz vychádzania, máte v zásade len dve možnosti – účasť na plošnom testovaní alebo drahý a možno aj opakovaný PCR test.

Premiér Igor Matovič sľuboval, že štát ľuďom uzná aj antigénové testy, ktoré absolvujú súkromne – no nakoniec to tak nebude. Ľudia sa zrejme vyhnú karanténe, len ak absolvujú celoslovenské testovanie alebo si zaplatia PCR test.

„Tieto výnimky ľudia získajú spolu s negatívnym testom, či už PCR, alebo antigénovým, či už využijú bezplatnú možnosť, alebo si ten test zabezpečia niekde v súkromnom laboratóriu – to je úplne jedno,“ vravel Matovič ešte vo štvrtok 22. októbra, keď oznamoval podmienky plošného testovania.

Na utorkovej tlačovke však už minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) hovoril o tom, že do karantény nemusia ísť len ľudia, ktorí sa podrobia celoplošnému testovaniu, alebo ľudia s PCR testom, ktorého výsledok dostanú v piatok alebo neskôr.

„Nemocnice testujú svojich zamestnancov a svojich pacientov. Iní poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti nebudú zaradení do skupiny tých, ktorí budú mať oprávnenie testovať a vydávať naše certifikáty,“ povedal minister Naď.

„Antigénové testy budeme akceptovať len vtedy, pokiaľ to bude nami certifikované a dostanú certifikáty od nás,“ povedal Naď. Pôjde teda podľa neho len o testy, ktoré urobí štát v rámci celoštátnej operácie.

Naď povedal, že súkromné laboratóriá by uznávali, keby splnili podmienky o prístupe do informačného systému Národného centra zdravotníckych informácií a mali od nich certifikáty. „Tie podmienky oni nechceli alebo nevedeli splniť.“

Na takéto testy sa pritom chystali aj lekári či polikliniky, teraz to musia odvolávať. „Pri rôznych malých ambulanciách je to nesystémový prvok, mohlo by to spôsobiť chaos,“ povedal minister s tým, že sa im hlásili stovky zdravotníkov, ktorí chceli testovať seba a svojich blízkych.

Naďalej platí, že testovanie si môžu samy zabezpečiť firmy s viac ako 4000 zamestnancami, museli to však nahlásiť do utorkového poludnia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie