Denník N

Osamelý dav v karanténe

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mladá generácia sa nemala ako pripraviť na obranu proti osamelosti, do ktorej ju vrhla pandémia.

Pred rokom zahynulo po zrážke autobusu s nákladiakom neďaleko Nitry 12 ľudí. Vláda vyhlásila štátny smútok, Tipos na jeden deň zrušil stávkovanie a kasína boli zavreté.

Teraz by sme mohli mať štátny smútok nepretržite, lebo priemerný počet ľudí, ktorí denne zahynú po zrážke s covidom-19, sa blíži k desiatke a zavreté je už takmer všetko, nielen kasína.

Ale keď som bol v nedeľu v bratislavských lesoch, videl som množstvo veselých mladých ľudí družiacich sa pri ohňoch a svištiacich okolo mňa na bicykloch. Nie je to ich neúcta voči mŕtvym, je to rozumný pokus o obranu pred smútkom a osamelosťou, do ktorej nás vrhá karanténa.

Dve petície

Vo svete práve teraz prebieha súboj dvoch petícií s podpismi tisícov vedcov pod každou. Prvá (s názvom Great Barrington Declaration) navrhuje, aby bolo mladým ľuďom umožnené žiť slobodne a vytvoriť si tak kolektívnu imunitu proti vírusu, kým ohrozená časť populácie zostane pod ochranou karantény. Druhá petícia (John Snow Memorandum) obhajuje celkový lockdown.

Prvá petícia chce zabrániť ochoreniu duší, na ktoré sa bude umierať vinou karantény síce neskôr, ale možno vo väčšom počte, druhá petícia ochraňuje predovšetkým naše telá.

Laicky beriem oba názory rovnako vážne, ale táto jesenná karanténa vo mne vyvoláva väčšie obavy ako jarná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie