Denník N

Dvojaký meter štátu v čase pandémie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemôže byť ani reči o prekážke na strane zamestnanca, ktorý ostal v domácej izolácii, za čo by mal stratiť nárok na zamestnanie a primerané hmotné zabezpečenie.

Autorka je bývalá verejná ochrankyňa práv

Vo verejnom záujme, ktorý sleduje ochranu života a zdravia, vláda organizuje celoplošné dobrovoľné testovanie na covid-19. Vyhlási aj, že kto sa nedá dobrovoľne testovať, prejaví svoju zodpovednosť tým, že dobrovoľne ostane v desaťdňovej domácej izolácii, aby svojím pohybom na verejnosti neohrozoval dobrovoľným testovaním chránené hodnoty – život, zdravie, hospodárstvo a nemocnice pred kolapsom.

Podľa tohto vyhlásenia by mali mať ľudia na výber z dvoch dobrovoľných možností. A to buď sa zúčastnia dobrovoľného testovania, alebo absolvujú dobrovoľnú desaťdňovú domácu izoláciu.

V čase mimo núdzového stavu platí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo lekár v prípade podozrenia, že existuje riziko vzniku a šírenia prenosnej choroby, nariadi podľa platného zákona chorému, ale aj iba podozrivému z ochorenia, izoláciu.

Človek v nariadenej izolácii je pod zvýšeným zdravotným dozorom a lekárskym dohľadom a poskytuje sa mu zdravotná starostlivosť. Ak v izolácii nemôže vykonávať svoju prácu, je uznaný práceneschopným a z toho právneho titulu má nárok na poberanie ustanovených dávok sociálneho poistenia, lebo podľa článku 35 našej ústavy občania

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Eva Polakovičová je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie