Denník N

Po Búrke Víchrica: Zadržali aj piatich sudcov – Urbancovú, Bartalskú, Dolákovú, Lindtnera a Kolcuna

Na NAKA priviezli Jarmilu Urbancovú. Foto N – Tomáš Benedikovič
Na NAKA priviezli Jarmilu Urbancovú. Foto N – Tomáš Benedikovič

NAKA znovu zadržala aj takých sudcov, ktorých už raz v Búrke obvinila. Novými zadržanými sú sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun a sudkyňa Otília Doláková.

Vplyvný právnik Zoroslav Kollár nie je jediný, koho v stredu ráno zadržala NAKA. V najväčšej korupčnej kauze vzniesli obvinenie aj ďalším deviatim osobám. Policajná akcia tentoraz dostala názov Víchrica, prvý veľký záťah na sudcov v marci dostal označenie Búrka.

Policajti ráno zadržali aj sudkyne Jarmilu Urbancovú, Katarínu Bartalskú, Otíliu Dolákovú, aj sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna. Popoludní zadržali Davida Lindtnera. Jeho, Urbancovú aj Bartalskú už raz v marci zadržali, ale Ústavný súd vtedy nedal súhlas s ich väzobným stíhaním. Hlasovanie bolo tesné – na súhlas chýbal jeden hlas. Ústavným sudcom bol v tom čase ešte bývalý poslanec Smeru Mojmír Mamojka.

Urbancovú aj Kolcuna okolo druhej popoludní z nitrianskej NAKA eskortovali na východ krajiny. Následne aj Lindtnera. Je to teda signál, že v ich prípade návrh na väzbu bude podaný. S ich väzobným stíhaním musí súhlasiť Ústavný súd. Následne by o väzbe rozhodoval sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie