Denník N

Nikto nevie zastaviť vojnu o Náhorný Karabach. Azerbajdžan dobyl dôležité mesto a v tomto kole vyhráva

Azerbajdžanka oplakáva zabitého muža po arménskom ostreľovaní. Foto - TASR/AP
Azerbajdžanka oplakáva zabitého muža po arménskom ostreľovaní. Foto – TASR/AP

Obnovená vojna o sporné územie na juhu Kaukazu trvá už mesiac, Baku sa cíti silné a ukončenie krvavého násilia je v nedohľadne.

Vojna o Náhorný Karabach, ktorá prepukla pred mesiacom, sa dostáva do momentu, ktorý bude veľmi ťažké zvrátiť, a môže sa zvrhnúť na veľký regionálny konflikt na južnom Kaukaze.

Azerbajdžan, ktorý celú ofenzívu 27. septembra rozbehol, zaznamenal tento týždeň ďalšie územné zisky. A aj druhý pokus o prímerie, po Rusoch tentoraz dohodnutý Američanmi, sa skončil skôr, než sa začal.

„Vyzerá to veľmi dramaticky, už sa bojuje aj na medzinárodnej hranici medzi Arménskom a Azerbajdžanom,“ rozpráva Ján Cingel zo Strategic Analysis, ktorý sa Kaukazu venuje dlhodobo. „Už teraz je jasné, že Azerbajdžan obsadil celú južnú hranicu Karabachu s Iránom,“ dodáva slovenský analytik.

Masívne straty Arménov

Už mesiac sme svedkami totálnej vojny o sporné územie, ktoré od 90. rokov kontrolovala arménska strana, a obete konfliktu sa rátajú na tisíce.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa bezmocne pozerá na postup azerbajdžanských jednotiek, hovorí o zhruba piatich tisícoch obetí. Podľa Financial Times sa odhaduje, že Azerbajdžanci získali už 1500 kilometrov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boj o Náhorný Karabach

Svet

Teraz najčítanejšie