Denník N

Vodku na covid-19 ani omylom, Bromhexin sa testuje. Lekárnici reagujú na Kotlebov recept

Kotleba tvrdí, že mu na covid-19 pomohli voľnopredajné lieky. Reprofoto - ĽSNS
Kotleba tvrdí, že mu na covid-19 pomohli voľnopredajné lieky. Reprofoto – ĽSNS

Šéfa lekárnickej komory Ondreja Sukeľa prekvapilo, že voľnopredajný liek v zahraničí testujú, či by mohol niektorým pacientom s covid-19 pomôcť.

Už desiatky tisíc ľudí si pozreli videonahrávku Mariana Kotlebu, na ktorej sa posadil za stôl s fľašou vodky a voľnopredajnými liekmi a rozdáva rady. Na novom videu sa predseda ĽSNS pochválil vlastným receptom, ktorý mu podľa jeho slov pomohol prekonať covid-19.

Hovorí o tom, že ho zachránili pravidelné dávky lieku Bromhexin, ktorý slúži na uľahčenie odkašliavania, miešaného s vodkou. A tiež kombinácia sirupu Stopkašeľ a vodky.

„Do polovice odmerky som nalial Stopkašeľ, do zvyšku vodku a túto dávku som užil. Neskôr som do polovice odmerky dal Bromhexin, do zvyšku vodku a užil som. Toto vám zachráni, alebo aspoň mne to zachránilo zdravie,“ rozprával Kotleba o infekcii, ktorú mesiace spochybňoval a bagatelizoval.

Keďže viacerí ľudia, zvlášť pri ťažšom priebehu choroby, môžu zvažovať Kotlebov recept proti korone, spýtali sme sa na názor farmaceutov.

Výsledok?

Pitie tvrdého alkoholu pri vírusovom ochorení považujú všetci za nezodpovedný a zdraviu škodlivý nápad. Podobne aj Bromhexin môže mať neželané účinky pri niektorých pacientoch, ktorí trpia žalúdočnými problémami.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ však hovorí, že aj jeho prekvapilo, keď si pozrel možné pozitívne účinky Bromhexinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie