Denník N

Budaj chce urobiť z vlkov chránené živočíchy a z lovu trestný čin, tento rok to odstrely zrejme ešte nezastaví

Vlk dravý. Foto – Karol Kaliský
Vlk dravý. Foto – Karol Kaliský

Ministerstvo pôdohospodárstva povolilo poľovníkom v nadchádzajúcej sezóne odstreliť 50 vlkov. Keď bude vlk na zozname chránených živočíchov, jeho odstrel bude trestným činom. Ochranári hovoria, že vlky lovia aj nelegálne – mimo kvót.

Vlk dravý je v Európe chráneným živočíchom, no na Slovensku sa loviť môže. Aj po zmene vlády a nástupe politikov, ktorí sa skôr vyjadrovali za ochranu prírody, má byť aj túto jeseň a zimu povolené na vlky strieľať.

Ministerstvo pôdohospodárstva na čele s Jánom Mičovským (OĽaNO) stanovilo ročnú kvótu lovu v poľovníckej sezóne 2020/2021 na 50 kusov. Proti sú štátni ochranári, mimovládne ochranárske organizácie, ale aj štátne Lesy SR.

Ministerstvo životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) ide takéto kvóty obísť. Vo vyhláške preradí vlka dravého zo zoznamu vybraných živočíchov medzi chránené živočíchy. Keď bude vlk chráneným živočíchom, jeho usmrtenie bude trestným činom.

Štátny tajomník Michal Kiča očakáva, že vyhláška začne platiť medzi 15. decembrom a 1. januárom, na ministerstve predpokladajú v legislatívnom procese veľa pripomienok. Keďže poľovnícka sezóna na vlky sa začína v nedeľu 1. novembra a trvá do 15. januára, je pravdepodobné, že túto jeseň a zimu ešte lov vlkov nepribrzdia. Keď vlani platila kvóta na odstrel 35 jedincov, poľovníci ju naplnili už k 27. decembru.

Juraj Lukáč z lesoochranárskeho zoskupenia Vlk vysvetľuje, že tento rok teda zrejme kvótu stanovili naposledy.

Po zmene by malo byť možné na vlky strieľať len s výnimkou na konkrétneho jedinca, spoločenská hodnota vlka dravého má byť tritisíc eur. Budajovi ľudia vyzývajú aj na prehodnotenie kvóty na túto sezónu, pretože to podľa nich môže viesť aj ku konaniu Európskej únie proti Slovensku.

Video: Po tomto videu budete vedieť stopovať vlka (autorka: Martina Koník)

Nie je jasné, koľko vlkov máme

Ostatné šelmy, ako medveď či rys, sa u nás loviť nemôžu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Slovensko

Teraz najčítanejšie