Denník N

Optimistický scenár v Česku? Deväťtisíc mŕtvych, vraví Slovenka z centra, ktoré modeluje pandémiu

Demonštrant, ktorý v stredu v Prahe protestoval proti opatreniam. Foto - TASR/AP
Demonštrant, ktorý v stredu v Prahe protestoval proti opatreniam. Foto – TASR/AP

Plošné testovanie, ak je urobené dobre, môže mať teoreticky veľký vplyv na zníženie počtu prípadov, hovorí Eva Hromádková z českého Centra na modelovanie biologických a spoločenských procesov.

Eva Hromádková je slovenská ekonómka pôsobiaca v Prahe. Pracuje v Centre na modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP), ktoré modeluje vývoj pandémie covid-19 v Česku.

Počet kontaktov priemerného Čecha podľa výskumov klesol len mierne, obyvatelia sa správajú ako v máji, a ak sa to nezmení, nové prípady pozitívnych budú rásť do konca roka.

„Potrebujeme, aby sa ľudia začali obmedzovať ako v marci tohto roka. Aj tento optimistický scenár efektu opatrení však implikuje, že ku koncu roka zomrie v Česku s covidom-19 deväťtisíc ľudí,“ hovorí Hromádková.

Čo hovoria vaše modely o tom, ako sa bude v Česku najbližšie týždne vyvíjať epidémia? 

Pri všetkých modeloch, ktoré máme k dispozícii, záleží predikcia vývoja na tom, aké predpoklady o parametroch choroby a správaní ľudí do nich vložíme. Tieto predpoklady sú zapracované pomocou údajov týkajúcich sa mobility obyvateľstva, počtu kontaktov, ktoré ľudia nahlásia v rámci sociologických prieskumov, a podobne. Ďalšie dva týždne sú pritom primárne určené tým, ako sa ľudia správali v minulých týždňoch. V minulom týždni (od 22. 10.) sa v Česku zaviedli prísnejšie opatrenia a k dispozícii máme prvé údaje o tom, ako to ovplyvnilo správanie ľudí a v akej miere obmedzili kontakty.

Čo hovoria prvé dáta? 

Indikujú, že kontakty aj mobilita obyvateľstva sa obmedzili, ale nie tak výrazne ako na jar, keď bol prísnejší lockdown. Je otázka, či to bude stačiť. Naše modely naznačujú, že by sme potrebovali väčšie obmedzenia.

Kedy podľa optimistického a pesimistického scenára dosiahne Česko strop v počte nových prípadov?

V našich modeloch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie