Denník N

Feministky chcú zničiť poľský národ, hovorí Kaczyński a vyzýva ľudí, aby bránili kostoly za každú cenu

Poliaci protestujú proti novému zákonu, ktorý zakazuje interrupcie, ak je plod geneticky poškodený. Ilustračné foto - TASR/AP
Poliaci protestujú proti novému zákonu, ktorý zakazuje interrupcie, ak je plod geneticky poškodený. Ilustračné foto – TASR/AP

Kritici tvrdia, že prísť so zákazom interrupcií v čase, keď v Poľsku zúri silná vlna koronavírusu, bolo od vlády nezodpovedné.

Keď Katarzyne povedali, že dieťa, ktoré čaká, trpí vážnou genetickou poruchou a pravdepodobne zomrie ešte počas tehotenstva alebo krátko po pôrode, rozhodla sa okamžite. Chcela tehotenstvo umelo ukončiť.

V Poľsku. Tam, kde sa ultrapravicová vláda strany Právo a spravodlivosť spolu s homofóbnym prezidentom Andrzejom Dudom a za podpory katolíckej cirkvi už niekoľko rokov snažia potraty zakázať.

Vtedy bol apríl, zúrila prvá vlna epidémie koronavírusu a celá krajina bola pod lockdownom. Katarzyna už dve dcéry má, jedna z nich je hendikepovaná. Chcela ich ušetriť šoku, ktorý by zažili, keby im nový súrodenec zomrel.

Ubehlo päť týždňov a stretla sa s asi desiatimi lekármi. Hoci v Poľsku boli vtedy potraty, ak je plod porušený, povolené, veľa lekárov si zvyklo uplatniť výnimku svedomia a odmietli interrupciu vykonať z náboženských dôvodov. Aj to prispelo k tomu, že odhadom až 200-tisíc Poliek podstúpilo minulý rok interrupciu v zahraničí.

Jedno vedela naisto. Už nikdy nechce otehotnieť. „Nemyslím si, že by som prežila tento pocit bezmocnosti a pohŕdania zo strany lekárov ešte raz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie