Denník N

Prevádzkovateľ 6 reštaurácií McDonald´s: Keď je nával, postavím sa k fritéze a robím hranolčeky

McDonald´s na Slovensku si pripomína 25 rokov. Hoci je dnes na pracovnom trhu trendom meniť prácu po niekoľkých rokoch, Anton Novotný je výnimkou. So sieťou obľúbených reštaurácií je už štvrťstoročia. Porozprával nám, čím všetkým si na svojej ceste prešiel.

Kedy ste v McDonald´s začali pracovať?

Bol som súčasťou tímu, ktorý v roku 1995 otváral prvú reštauráciu na Slovensku – v Banskej Bystrici. Všetko sa začínalo, budovali sme trh. Neskôr som ako vedúci reštaurácie otváral prvú bratislavskú prevádzku  – McDonald´s na Námestí SNP. Po piatich rokoch som dostal ponuku prevádzkovať reštauráciu v Trnave. Sám teda tento rok oslavujem dve jubileá – 25 rokov s McDonald´s a 20 rokov prevádzkovania reštaurácií.

Stáva sa aj dnes, že sa zamestnanec stane prevádzkovateľom reštaurácie?

Nie, dnes už je postup iný ako kedysi. Ja som dostal ponuku prebrať trnavskú pobočku a stať sa franšízantom. Myslel som, že nastúpim do zabehnutých procesov a tie zdokonalím. Zhodou okolností sa však stalo, že sa mi v prvom roku vymenil celý manažérsky tím. Celé know-how sa tak zrazu vytratilo a ja som ho musel budovať od nuly. Na papieri som bol prevádzkovateľ, ale zároveň som bol často vedúci zmeny, keďže nemal kto robiť.

 To znie ako poriadne ťažký začiatok.

Áno, ale spätne sa na to pozerám ako na skúšku, na ktorú by mal byť pripravený každý jeden kandidát, ktorý sa chce stať prevádzkovateľom. Keď sa totiž niečo zomelie, hosť sa nebude pýtať, či ho obslúži manažér alebo brigádnik. Dodnes sa stáva, že keď je nával, tak sa postavím k fritéze a robím hranolky alebo som za pokladňou, keď prichádzam do reštaurácie a vidím na zemi neporiadok, tak ho upracem.

Ďalšie reštaurácie do vášho portfólia pribudli v období hospodárskej krízy. Ako si na toto obdobie spomínate?

K trnavskej reštaurácii mi pribudli dve bratislavské, boli to reštaurácie na Obchodnej ulici a na Námestí SNP. Prevádzky v centre mesta v tej chvíli strácali dych, život sa presunul do nákupných centier, takže bola výzva do nich pritiahnuť zákazníkov. Kompletne sme tam zmenili interiér a vybudovali sme v nich McCafé. To bol veľmi príjemný impulz, ktorý zmenil atmosféru a pritiahol novú skupinu hostí.

Za svoju prácu a aj túto vydarenú expanziu ste získali cenu RayKrocAward. Povedzte nám o nej viac.

Je to ocenenie, ktoré získava asi iba 1 % prevádzkovateľov reštaurácií McDonald´s z celého sveta. Donedávna som bol jediným laureátom v našom regióne, teraz ju má už aj kolega z Česka. Veľmi si takéto ohodnotenie mojej práce vážim.

Vy ste sa stali prevádzkovateľom, keď ste už všetky procesy v McDonald´s poznali. Ako sa s nimi však zoznámi niekto, kto pred tým pre spoločnosť nepracoval?

Ak sa niekto chce stať franšízantom, procesy spoznáva na ročnom kurze. Učí sa tam všetko od správneho smaženia hranoliek až po hodnoty, na ktorých celá sieť stojí. Keď nastupujú noví kolegovia, ktorí sa chcú stať prevádzkovateľmi, zdá sa im zvláštne, že majú absolvovať ročný tréning a zoznámiť sa v ňom s prácou na všetkých pozíciách. Mnohí už majú skúsenosti s podnikaním a rok považujú za priveľmi dlhý čas. Neskôr však priznávajú, že je to minimum, a že si vedia predstaviť učiť sa aj viac.

Koľko slobody v rozhodovaní má v celom systéme sám prevádzkovateľ?

Pravidlá pre prevádzkovateľov reštaurácií McDonald´s sú síce presné, avšak poskytujú aj dosť priestoru na vlastnú realizáciu. Môžeme ovplyvniť cenotvorbu, lokálny marketing a dekoračné úpravy reštaurácie. V kompetencii máme aj prijímanie zamestnancov a ich mzdy.

McDonald´s sa netají tým, že si veľmi zakladá na svojich zamestnancoch. Prečo je to tak?

Aby boli spokojní hostia, musíme mať dosť kvalitných, spokojných a vytrénovaných zamestnancov. To je absolútna priorita. Pre svojich zamestnancov som si vymyslel cenu za vernosť. Ak má niekto pracovné jubileum, či už 5 alebo 10 rokov, prípadne viac rokov dostane plastiku od sklára AchilleasaSdoukosa. Keď som minulý rok plakety objednával, uvedomil som si, koľko ľudí je so mnou už 15 rokov. To je veľa na prácu v akejkoľvek firme a ja si to veľmi vážim.

Akí ľudia teda pracujú vo vašich reštauráciách?

Máme heterogénne tímy, netvoria ich iba skúsení seniorní zamestnanci. I keď,ako sa to vezme.Nedávno sme gratulovali našej najstaršej kolegyni, ktorá oslávila 80 rokov. Pani Milka je na dôchodku a u nás sa stará o čistotu, je mimoriadne čiperná a často aj mladších kolegov „schová do vrecka“. Hovorí, že medzi nás chodí mladnúť a na druhej strane je vidno, ako sa od nej mladší kolegovia učia. Takéto prepájanie a budovanie vzťahov ma teší.

Anton Novotný

Prevádzkuje 6 reštaurácií McDonald´s v Bratislave a v Trnave

Zamestnáva približne 500 zamestnancov

V McDonald´s pôsobí 25 rokov, z toho 20 rokov prevádzkuje reštaurácie McDonald´s

Je držiteľom prestížnej Ray Kroc Award

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie