Denník N

Experti vysvetľujú českú štúdiu inak ako Matovič. Vyplývajú z nej desaťtisíce falošných výsledkov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je jednoduché vyhodnotiť, či výhody celoplošného testovania prevažujú nad rizikami, hovoria experti. Bez ohľadu na to predpovedajú štatistické výpočty tisíce falošne pozitívnych a falošne negatívnych výsledkov. Polovica ľudí v štúdii mala príznaky covidu-19, pri celoplošnom testovaní to bude oveľa menej.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) použil novú českú štúdiu z nemocnice v Motole o antigénových testoch ako argument v prospech toho, že Slovensko má robiť celoplošné testovanie. „Pre nás mimoriadne cenný argument, že celoplošné testovanie má zmysel,“ povedal premiér.

Predseda vlády hovoril, že štúdia ukázala viac ako dvojnásobnú spoľahlivosť oproti tomu, čo očakávali pred pilotným testovaním na Orave.

Odborníci varujú, že podľa českej štúdie môže ukázať plošné testovanie veľa chybných výsledkov. Zároveň však uznávajú, že celoslovenské testovanie môže mať aj prínosy, napríklad vďaka nemu izolujeme superšíriteľa.

Závery štúdie sú dôležité aj po tom, ako vláda mení pravidlá a s negatívnym testom sa budú môcť ľudia pohybovať omnoho slobodnejšie, ako boli pôvodné plány.

Čo v skutočnosti českí vedci zistili?

Troch z desiatich pozitívnych nerozpoznajú

V českej štúdii otestovali dva typy antigénových testov a zistili, že majú celkovú senzitivitu pod hranicou 70 percent.

„Dá sa povedať, že troch z desiatich covid pozitívnych pacientov – dokonca aj v prípade, že majú príznaky – antigénové testy vôbec nerozpoznajú,“ uviedol v správe Pavel Dřevínek, prednosta Ústavu lekárskej mikrobiológie 2. LF UK a FN Motol.

V štúdii použili dva typy antigénových testov. Zatiaľ čo výsledok prvého testu sa odčíta okom (Panbio od Abbott Laboratories), druhý vyžaduje prístroj na záznam fluorescenčného signálu, ktorý indikuje pozitívny či negatívny výsledok testu (Standard F od Biosensor).

Ide o testy, akými ideme u nás robiť plošné testovanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie