Denník N

Dekan Fakulty architektúry a dizajnu STU o spornom odvolaní rektora Fikara: Verím v prezieravosť prezidentky

Pavel Gregor. Foto N - Andrej Bán
Pavel Gregor. Foto N – Andrej Bán

Dekan Pavel Gregor vysvetľuje, prečo považuje zasadnutie akademického senátu, na ktorom odvolali rektora STU Miroslava Fikara, za sporné a prečo je napriek tomu, že na ňom vystúpil s plamenným prejavom na jeho podporu, teraz vo verejných vyjadreniach opatrný.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo popudzuje odporcov rektora Fikara,
  • ako vníma súčasnú krízu na STU,
  • že od čias Mečiara nič podobné na škole nezažil,
  • čo očakáva od ministra školstva a prezidentky,
  • ako na fakulte aj počas pandémie zorganizovali Dni architektúry a dizajnu a Dni architektúry a filmu,
  • ako sa im darí učiť dištančne.

Ak sa vrátim k sporom okolo odvolávania rektora Miroslava Fikara akademickým senátom, vy ste boli jedným z najhlasnejších podporovateľov jeho myšlienky úzkej spolupráce viacerých škôl a univerzít. Prečo?

Moje základné profesionálne presvedčenie je, že nech robíme v akejkoľvek oblasti, musíme spolupracovať s tými najlepšími. Našťastie, väčšina vysokých škôl alebo individuálnych fakúlt má o to záujem. To, čo prezentoval pán rektor Fikar ako istú víziu – a zdôrazním, nešlo o náhlu reakciu na výzvu vlády, že je šanca získať finančné zdroje –, plne podporujem. A nielen ja ako dekan, ale aj celé vedenie a predseda akademického senátu našej fakulty. Tam je budúcnosť. V tomto zmysle sme poslali list pánovi predsedovi akademického senátu STU Mariánovi Peciarovi.

Od viacerých účastníkov viem, že na zasadnutí akademického senátu k odvolávaniu rektora ste vystúpili s plamenným prejavom na jeho podporu. Vo svojich verejných vyjadreniach ste však pomerne zdržanlivý.

Za svojím názorom si stojím. Nechcem však,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie