Denník N

Nemajú dostatok vhodných porastov na hniezdenie. Dropy u nás balansujú na pokraji vyhynutia

Dropy patriace do panónskej populácie sa zhromažďujú a zimujú pri Bratislave v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia v susedstve s Maďarskom a Rakúskom.

Autorka vizuálu je výtvarníčka
Autorom textu je ornitológ Ján Gúgh, SOS/BirdLife Slovensko

Ako je hlucháň symbolom našich horských lesov, drop je ikonickým vtákom nížin Podunajska.

Jeho hlavným areálom rozšírenia na Slovensku bol v minulosti Žitný ostrov. Hniezdenie a výskyt dropov boli známe aj mimo Žitného ostrova. Na dropy spomínajú pamätníci dodnes.

Drop je najväčší lietajúci zástupca vtákov u nás. Je to majestátny operenec, ktorý na Slovensku balansuje na pokraji vyhynutia. Tento smutný príbeh sa začal písať dávno v minulosti. Pred kolektivizáciou poľnohospodárstva žilo u nás približne 1200 dropov. Postupné scelenie polí do rozsiahlych lánov, mechanizácia, chemizácia a zánik pestrej krajinnej štruktúry s bohatým zdrojom potravy zapríčinili postupný ústup dropov zo svojich historických hniezdisk.

Poslednými ranami pre dropy boli v prebiehajúcom čase elektrické vedenia, ktoré sa budovali bez ohľadu na hniezdiská dropov. Tie spôsobovali kolízie a časté úhyny. Tak sa počas desaťročí stal z dropa čoraz vzácnejší, ba až ohrozený druh našich nížinných polí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ohrozené druhy

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie