Denník N

Bola som falošne pozitívna, covid je lepšie dostať v Rakúsku ako na Slovensku

Zuzana Hudeková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Hudeková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská krajinná architektka Zuzana Hudeková, ktorá žije v Dolnom Rakúsku, tento týždeň zažila, ako fungujú protipandemické opatrenia na Slovensku a pár kilometrov za hranicou.

Krajinná architektka Zuzana Hudeková patrí k malému percentu ľudí, ktorých antigénový test určil ako pozitívnych na covid-19, no potom ju PCR test vyhodnotil ako negatívnu. Antigénový test jej robili na Slovensku, PCR test v Rakúsku.

Antigénové testy pritom detegujú len veľmi málo falošne pozitívnych. Sú však pomerne nepresné pri falošne negatívnych. Zuzana Hudeková v rozhovore opisuje svoje skúsenosti s rakúskym systémom boja s pandémiou a porovnáva ho so slovenským.

Ako ste sa na Slovensku dostali na antigénové testovanie na covid-19?

Som zamestnaná na čiastočný úväzok na Miestnom úrade v Karlovej Vsi. Keď som tam prišla tento pondelok ráno, panoval tam mierny chaos. Povedali nám, že tam bude testovanie, keďže niekto z našich kolegov je pozitívny. Dopočula som sa, že možno išlo o kolegu z IT oddelenia, ktorý chodil po celom úrade, takže testovali všetkých.

Ako testovanie prebiehalo?

Chodili sme tam po desiatich. Pani prednostka úradu mi krátko nato oznámila, že môj test bol pozitívny a mám ísť čo najskôr domov do karantény.

Viete, ktorá firma odbery robila?

To neviem. Boli to dvaja pracovníci v ochranných oblekoch. Viem len, že nás bolo pozitívnych asi päť a mali sme zostať v karanténe a ísť na PCR testy. Bývam v obci Wolfsthal, čo je prvá dedina za hranicami.

Kontrolovali vás po ceste policajti?

Kontrolujú tu náhodne. Nezastavili ma, ale ani neviem, ako by som im vysvetľovala, že som pozitívna a idem domov do karantény.

Čo ste robili doma?

Snažila som sa hneď objednať na PCR test. Najprv som zavolala na slovenskú covidovú linku. Bola obsadená. Chcela som preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie