Denník N

Ak by s Neapolom vyhral ligu, Camorra by zbankrotovala. Po Maradonovom góle fanúšikovia odpadávali

Foto - archív TASR/AP
Foto – archív TASR/AP

Prečítajte si tretí diel seriálu o možno najlepšom futbalistovi histórie.

„Boli sme jedným z najlepších tímov v Európe. Mesto a futbalové mužstvo sa spojili do jedného,“ spomínal Gianfranco Zola v rozhovore pre Football Daily na časy, keď hral za Neapol spolu s Diegom Maradonom.

Zola patril k najkvalitnejším talianskym hráčom svojej generácie a hovorí, ako sa všetko naučil práve od Diega.

Keď Maradona v roku 1984 prestúpil z Barcelony do Neapola, bol najlepším hráčom planéty. Z podceňovaného klubu spravil ten najlepší v Taliansku. „Chcem nájsť pokoj. Pokoj, ktorý som nemal v Barcelone,“ oznámil po prestupe.

V Neapole ho však nenašiel. Na štadióne ho vítalo 85-tisíc ľudí, ktorí ho považovali za záchrancu.

„Pre Neapolčanov bol Maradona omnoho viac ako najlepší futbalista. Bol Bohom. Rebelom. Kráľom. Zvieraťom. Svätcom. Hriešnikom. Bratom. Víťazom. A čo bolo najdôležitejšie, bol jedným z nich. Diego Maradona spojil ulicu so vznešenosťou a celý Neapol vzal do seba samého,“ píše James Bird, reportér magazínu Mundial.

Podľa Johna Foota, autora knihy Calcio, Neapol tradične nakupoval drahé posily, ale nikdy s nimi nedosiahol väčšie úspechy.

Na Maradonovo predstavenie na štadióne San Paolo však prišlo 250 novinárov a 80 fotografov. Diego bol najdrahším futbalistom planéty, ale prišiel do chudobného mesta. „Vypýtal som si dom, dostal som byt. Chcel som Ferrari, dali mi Fiat,“ smial sa neskôr.

Maradonovi vyšlo v Neapole to, čo sa mu nepodarilo v Barcelone. V klube sa stal legendou, na ktorú nikto nikdy nezabudne. Dotiahol ho k dvom ligovým titulom a k víťazstvu v Pohári UEFA.

Ukradla jeho krv a zaniesla ju do kostola

Pár týždňov po svojom príchode sa dopočul o miestnom chorom chlapcovi. Požiadal klub aj FIFA, aby preňho usporiadali benefičný zápas. Keď odmietli, Maradona zohnal 23 hráčov a zahrali si na zablatenom ihrisku oproti chlapcovmu domu. Prišlo sa pozrieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Diego Maradona

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie