Denník N

Ústavný súd súhlasil s väzobným stíhaním Urbancovej a Lindtnera. Pri sudcovi Kolcunovi súhlas nedal

Jozefa Kolcuna odvážajú z nitrianskej NAKA. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozefa Kolcuna odvážajú z nitrianskej NAKA. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jarmila Urbancová aj David Lindtner stáli pred ústavnými sudcami po druhý raz. V marci na súhlas s ich väzobným stíhaním chýbal jeden hlas.

Opakuje sa situácia z marca, keď NAKA zadržala trinásť sudcov a prokurátorka žiadala pre všetkých väzbu. Ústavný súd dal súhlas s väzobným stíhaním piatich z nich, osem prípadov odmietol.

Aj vo štvrtok pred Ústavný súd priviedli sudcov, tentokrát troch – bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera a sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna. Všetkých zadržala NAKA v stredu počas akcie Víchrica.

Urbancová aj Lindtner pred súdom stáli už v marci – vtedy nedal súhlas na ich stíhanie. Teraz s ich väzobným stíhaním súhlasil. V prípade Kolcuna, ktorý doposiaľ obvinený nebol, súhlas nedali. Bude teda stíhaný na slobode.

Bolo to opäť dlhé rozhodovanie. Ústavný súd začal žiadosť generálneho prokurátora posudzovať od pol desiatej dopoludnia, rozhodnutie prišlo o ôsmej večer.

Hoci Urbancová ani Lindtner už nie sú aktívni sudcovia, zákon sa na nich vzťahuje. Urbancová odišla v marci predčasne do dôchodku, no štatút sudkyne jej stále zostáva. Má len prerušený výkon funkcie. To isté aj Lindtner. Ani jeden z nich sa funkcie sudcu vyslovene nevzdal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie