Denník N

Spraviť ozajstný štátny sviatok z 28. októbra je už nemožné 

V Prahe vznik republiky oslavoval dav. Foto – TASR
V Prahe vznik republiky oslavoval dav. Foto – TASR

My sme neboli hybnou silou spoločného štátu a aj preto ho necítime ako pilotnú verziu samostatnej republiky či ako nadväznosť na naše staršie dejiny.

Autor je spisovateľ a učiteľ

V slovenskej politike sa už dávnejšie rozmohol jeden nešvár – strany a ich predstavitelia v snahe prihlásiť sa k dielu nejakej osobnosti našich dejín alebo k odkazu významnej historickej udalosti zatúžia schváliť na ich počesť špeciálny zákon. Takto sa do našej legislatívy vrátili zo záhrobia Štefánik (počas prvej Dzurindovej vlády) a Hlinka s Dubčekom, na ktorých si robili marketing Ficove vlády.

Poslanci za SaS Ondrej Dostál a Peter Osuský sa už pár rokov pokúšajú presadiť zákon, vďaka ktorému by bol na Slovensku 28. október – deň vzniku Československej republiky – štátnym sviatkom. V ich prípade nepochybujem o úprimnej snahe uctiť si tento významný medzník v našich dejinách. Sú to práve títo páni, ktorí každý rok organizujú verejné zhromaždenie na počesť založenia spoločného demokratického štátu Čechov a Slovákov. Myslím si však, že urobiť z 28. októbra štátny sviatok nie je dobrý nápad. Hoci aj mne samému sa kedysi pozdával.

Keby tu bola tradícia

Prvý, najdôležitejší dôvod mojej skepsy voči takémuto kroku je fakt, že by to bol podobný štátny sviatok, ako je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie