Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O plných reštauráciách v Moskve napriek druhej vlne pandémie

Moskva. Foto – TASR/AP
Moskva. Foto – TASR/AP

Do Ruska dorazila druhá vlna koronavírusu, ale na rozdiel od jari a tiež na rozdiel od väčšiny štátov v Európe, ktoré zavádzajú rôzne stupne lockdownu, v Rusku beží život takmer bez obmedzení.

Reportáž webovej verzie Rádia Slobodná Európa je z Moskvy, ktorej obyvatelia tvoria tretinu všetkých infikovaných covidom-19 v Rusku. Lenže reštaurácie, divadlá aj kiná sú plné a rúška vidíte len zriedka. Bývalé depo električiek, ktoré je dnes vyhľadávaným kulinárskym priestorom, kde môžete jesť špeciality z celého sveta, je zaplnené najmä mladými ľuďmi.

Sergej Dudnikov a Igor Šipulin, dvaja tridsiatnici, si v jednom z barov pochutnávajú na ustriciach v mise s ľadom a pijú pivo. Dudnikov pracuje v neďalekom kine a na pandémiu sa pozerá pohľadom mladého človeka: ak sa aj nakazí, verí, že to zvládne bez problémov, a možno už sa aj nakazil a nevie o tom. A keby sa niečo predsa len stalo: „Sám som si na vine,“ hovorí.

V Rusku sú čísla nakazených nižšie v prepočte na počet obyvateľov než vo väčšine Európy, ale tiež stúpajú. Lenže vláda ani miestne úrady v Moskve nerobia takmer nič pre to, aby druhú vlnu zastavili.

Na jednej strane sa obávajú ekonomických následkov, lebo ruská štátna pokladnica už nemá dosť peňazí, aby dokázala pomáhať firmám, ktoré by počas lockdownu ostali zatvorené, na druhej strane sa obávajú reakcie obyvateľstva.

Počas prvej vlny, keď prezident Vladimir Putin v marci vyhlásil 9-dňové platené prázdniny pre všetkých Moskovčanov, bolo to pre mnohých príjemné prekvapenie a hojne sa vybrali na juh k Čiernemu moru alebo chodili na výlety do okolia a grilovali v parkoch. Mnohí vtedy neverili, že nejaký vírus vôbec existuje.

Keď však lockdown v Moskve pokračoval aj ďalšie týždne a ľudia nesmeli prekročiť rádius sto metrov od svojho bydliska, začala prudko klesať Putinova popularita a dosiahla najnižšiu úroveň za 20 rokov. To je jedna z príčin, prečo si Putin dnes netrúfa zasiahnuť, hoci druhá vlna vyzerá byť silnejšia ako prvá.

Úrady aspoň vyzvali starších ľudí, aby zostali doma, a nariadili firmám, aby tretina ich zamestnancov pracovala z domu. Školy majú predĺžené prázdniny. Ale to sú len kozmetické zmeny a je otázkou času, kedy sa nemocnice opäť začnú plniť chorými. Sľubovaná vakcína, ktorou sa pýšia ruskí vedci, nebude skôr ako v decembri či januári.

Rusi sa jednoducho odovzdali osudu a Šipulin, druhý z dvojice tridsiatnikov v moskovskom bare, ktorý pracuje na lodi, hovorí, že je zbytočné nosiť rúška, lebo nie je záruka, že váš ochránia. A napokon, on je mladý. „Ľudia by si mali slobodne vybrať spôsob života,“ hovorí. „Ak dovolíte, aby do vášho života prenikla negativita, bude sa vám ťažšie žiť.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie