Denník N

Stovky študentov pomôžu s testovaním, mladým medikom a farmaceutom však nedovolili robiť odbery

Študentov farmácie najskôr ministerstvo zdravotníctva volalo na pomoc, neskôr ich vyškrtlo zo zoznamu zdravotníkov. Do služby sa hlásili aj štvrtáci na medicíne či veterinári, no aj ich ministerstvo odmietlo.

„Zdravotníkov je málo, tak prečo nepomôcť, keď môžem?“ pýta sa 20-ročná študentka Miroslava Zimanová, ktorá robí už dva týždne covidové odbery v nitrianskej nemocnici. Cez víkend pomôže aj s celoplošným testovaním.

Odbery robí aj napriek tomu, že má autoimunitné ochorenie. „Neberiem to na ľahkú váhu, viem, že som rizikovejšia. Chránim sa, mám plášť, štít, všetko,“ hovorí. Pôvodne sa chcela rizikovému prostrediu vyhnúť a nepracovať priamo v nemocnici. Keď však pre pandémiu zavreli bar, kde popri škole pracovala, musela si nájsť novú prácu.

„Musím platiť nájom, účty,“ hovorí Miroslava, ktorá zmaturovala ako praktická sestra a teraz je prváčkou na odbore rádiologický asistent na Strednej zdravotníckej škole v Nitre.

Verí, že plošné testovanie má zmysel už len preto, že pomôže odhaliť viacerých pozitívnych, o ktorých dnes ešte nevieme. Na hoaxoch o čipovaní ľudí sa smeje. „Niektorí ľudia naozaj veria, že na tej štetôčke, ktorú im dávame do nosa, je čip a že ich tým začipujeme. Je to zaujímavé, ktovie, ako by to malo fungovať,“ smeje sa.

Nakazili sa počas praxe a zľakli sa

V testovacích tímoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie