Denník N

Stratil Putin svoju magickú moc?

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Zdá sa, že čoraz stalinskejšieho Putina začínajú stále viac nudiť všetky povinnosti spojené s vládnutím. Dnes môže byť nadšenie menej vzrušujúce ako v minulosti.

Autorka je rusko-americká politologička

V Spojených štátoch pandémia prehĺbila ekonomickú nerovnosť, zhoršila rasové vzťahy a zväčšila politickú polarizáciu. V Európe sa ukázalo, akou neistou sa stala transatlantická väzba. A v Rusku pandémia osvetlila nečinnosť Putinovho režimu, ktorá poháňa niečo, čo v zásade možno nazvať „krízou stability“.

Toto je odvrátená strana údajnej Putinovej stálosti, ktorú on i jeho poslušní prisluhovači dlho prezentovali ako protipól západného chaosu. Kremeľ „musel“ intervenovať na Ukrajine i v Sýrii, aby stabilizoval regióny, ktoré zničil západný vplyv a dobrodružstvá. A Rusko „muselo“ prepísať svoju ústavu, aby predĺžilo Putinovu vládu – možno doživotne –, pretože len on môže ochrániť Rusko pred nepokojom, ktorý zachvátil zvyšok sveta.

Ale ako znie slávna veta ruského premiéra z Jeľcinových čias Viktora Černomyrdina: Chceli sme to čo najlepšie, ale nakoniec sa to skončilo ako obyčajne. Okamžite po referende sa Putinovo stabilné vedenie stalo nestálym, no aj akýmsi skleslým.

Hoci ruský prístup ku koronavírusu nebol taký katastrofálny ako americký, indický či dokonca španielsky, nie je to vďaka Putinovi, ktorý zostal bezpečne uzatvorený v Kremli, ale vďaka gubernátorom a štátnym inštitúciám, ktoré súťažili o to, kto krízový manažment zvládne lepšie. Nie je prekvapujúce, že takýto prístup priniesol rozdielne výsledky. V Moskve pripravil workoholický starosta Sergej Sobjanin až na pár problémov veľmi dobre zorganizovanú akciu. V iných mestách a oblastiach boli opatrenia oveľa miernejšie.

Neskorý stalinizmus

Celkovo sa dá povedať, že štát ponúkol malým podnikateľom a robotníkom len minimálnu podporu, a to aj napriek tomu, že v ruskej ekonomike hrajú kľúčovú úlohu. Dokonca aj taký Putinovi oddaný človek, akým je Alexej Kudrin, ktorý vedie finančný výbor ruského parlamentu, nedávno pripustil, že ide o bláznivý prístup, ktorý ostro kontrastuje s dlhodobou vládnou taktikou rozdávať ľuďom chlieb a hry, ktoré majú udržať spokojnosť občanov a odradiť ich od prípadných protestov.

V tomto pohybe možno zachytiť závan neskorého stalinizmu. Vo svojich posledných dňoch sa Stalin sústredil na hľadanie nepriateľov ľudu a na fungovanie bezpečnostného aparátu, kým všetko ostatné išlo bokom. Po jeho smrti sa na jeho stole našli kopy neotvorených a nepodpísaných dokumentov.

Zdá sa, že čoraz stalinskejšieho Putina taktiež začínajú stále viac nudiť všetky povinnosti spojené s vládnutím.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie