Denník N

Alpy aj vo vašej obývačke. Všetko, čo potrebujete vedieť o cyklistických trenažéroch

Ilustračná foto. Foto N – Peter Kováč
Ilustračná foto. Foto N – Peter Kováč

„Nikdy by som nepovedal, že na trenažéri vydržím viac ako hodinu, ale toto ma naozaj zaujalo. Zrovna dnes sme mali virtuálne tímové preteky. Niekedy spolu s nami bicyklovalo 10- až 15-tisíc ľudí,“ povedal v DVTV český profesionálny cyklista Roman Kreuziger.

Jazdec tímu NTT Pro Cycling počas pandémie mesiac trénoval v garáži na cyklistickom trenažéri. Ten pomocou aplikácie prepojil s virtuálnou realitou a mohol tak na diaľku súťažiť nielen s tímovými kolegami, ale aj s tisíckami rekreačných cyklistov. Aj zásluhou profesionálov, ale predovšetkým vďaka širokej verejnosti, je o bicyklovanie v interiéri stále väčší záujem.

O tom, aké máme pri kúpe cyklistického trenažéra možnosti, čo od jednotlivých modelov očakávať a na čo si dať pri výbere aj pri bicyklovaní pozor, sme sa rozprávali s Martinom Palenčíkom, obchodným riaditeľom špecializovaného portálu MTBIKER.sk. Dočítate sa aj:

  • čo by sme mali vedieť pred kúpou trenažéra;
  • čo získame, keď si za trenažér priplatíme;
  • aký je rozdiel medzi inteligentným a interaktívnym trenažérom;
  • ako si poradiť s hlučnosťou a nadmerným potením;
  • ktoré typy trenažérov sú najpredávanejšie;
  • aký minimálny výkon by mal mať trenažér dokázať simulovať.

Pre úplnosť, cyklistický tréning v interiéri je možný aj na stacionárnych bicykloch, aké poznáme z fitnescentier. V nasledujúcom texte sa však zameriame na trénovanie na vlastnom bicykli.

Vo všeobecnosti môžeme cyklistické trenažéry rozdeliť do troch skupín podľa toho, ako sa na ne upevňuje bicykel. Ide o:

  1. cyklistické valce, na ktoré sa položí bicykel,
  2. trenažér, do ktorého sa upevňuje zadné koleso,
  3. trenažér, do ktorého sa upevňuje rám bicykla

Valce

Cyklistické valce boli v minulosti jediným variantom tréningu v interiéri, a hoci ich postupne nahrádzajú modernejšie alternatívy, pre niektorých športovcov sú stále obľúbené. Ide o typ trenažéra, ktorý pozostáva z troch navzájom prepojených valcov, na ktoré sa položí bicykel.

Jazdenie na valcoch nie je najjednoduchšie a istý čas trvá, kým sa človek naučí udržať rovnováhu. Nevýhodou pre začiatočníkov je, že na valcoch riskujú pád a zranenie, navyše na udržanie stability je potrebné stále pedálovať. Na druhej strane, keď si človek na valce zvykne, odmenou je autentickejší pocit z jazdy v porovnaní s ostatnými typmi trenažérov.

Cyklistické valce. Zdroj: elitebikes

„Úplným začiatočníkom ich určite neodporúčam. Aj skúsenejší cyklisti, ktorí idú na valce prvýkrát, s tým majú problém, keďže je potrebné naučiť sa techniku jazdy. Na druhej strane, keď som bol na MTB pretekoch Svetového pohára v Česku, väčšina profesionálnych cyklistov sa pred podujatím zahrievala práve na valcoch,” hovorí Martin Palenčík.

Aj valce sa už dnes vyrábajú v smart verzii a dajú sa interaktívne prepojiť s počítačom. Ak sa však smart funkcií zriekneme, môžeme na valcoch plnohodnotne trénovať aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie