Denník N

Novinárka si vyskúšala život v dodávke. Amerických nomádov nezachráni už ani Biden, vraví

Obytný príves v americkej pustatine. Ilustračné foto - Pexels/Binyamin Mellish
Obytný príves v americkej pustatine. Ilustračné foto – Pexels/Binyamin Mellish

Americká novinárka Jessica Bruderová vo svojej knihe Krajina nomádov: prežívanie v Amerike v 21. storočí opisuje osudy Američanov, ktorí si už nemohli dovoliť žiť v klasických domoch, a tak začali žiť v obytných autách. Sama si vyskúšala život v dodávke a prácu v Amazone.

Na základe knihy, o ktorej český Deník N s autorkou hovoril, vznikol film, ktorý tento rok v septembri získal cenu Filmového festivalu v Benátkach.

Nomádi, ktorých osudy opisujete, uviazli medzi stagnujúcimi príjmami a stále drsnejším trhom s bývaním. Vyberajú si preto únik. Čo svojím životným štýlom získavajú a o čo, naopak, prichádzajú?

Je to zaujímavé, pretože počas finančnej krízy som veľa písala o startupoch a všetci hovorili o tom, ako sa veci radikálne zmenia vďaka ich výrobkom. Často však ľuďom len uľahčili čistenie oblečenia alebo niečo podobné, z hľadiska spoločnosti úplne povrchné.

Prekvapilo ma teda, že existuje toľko ľudí v zrelom veku, ktorí naozaj radikálne zmenili spôsob života. Čiastočne som si hovorila, že keby sme boli všetci takí statoční, možno by sa nám podarilo veci zlepšiť. Pre mnoho ľudí išlo však o základné počty.

Stretla som veľa tých, čo boli v pasci medzi stagnujúcimi príjmami a rastúcimi nájmami. Ľudí, čo mali za sebou rozvody, ľudí, ktorých zničili finančné problémy, úrazy či choroby, aj tých, ktorí by normálne šli na vysokú školu, ale báli sa dlhu zo školného, ​​ktorý by nedokázali splatiť.

Pre nich to teda bola stratégia, ako sa oslobodiť od nájmov a hypoték. Pre starších ľudí bolo tiež ľahšie si nájsť nejakú prechodnú prácu ako bežné zamestnanie.

Je to teda oslobodzujúce, ale zároveň smutné, pretože ľudia by nemali robiť niečo také pre to, aby sa cítili slobodne.

Podarí sa im niekedy nájsť stabilnú prácu?

Občas sa to stane. Stretla som jedného človeka, čo dostal prácu v Amazone. Inak je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie